Trots ekonomi i uppförsbacke – fler unga startar företag

Wide angle shot of business people in modern office. Young men and women working in office lobby.

I en undersökning genomförd av VISMA framkommer det att antalet unga som startar företag ökar. Hela 9600 företag startades under 2022 av unga i åldern 18-29 år. Det är nästan 50 procent fler än under 2020 då det startades 6500 nya företag av unga.

– Det är glädjande att allt fler unga startar eget företag eftersom fyra av fem jobb skapas i små och medelstora företag. För att trenden ska fortsätta måste skolan utbilda i entreprenörskap och alla gymnasieelever borde få delta i utbildningskonceptet Ung Företagsamhet, ett sätt att driva eget företag under skoltiden som har givit goda resultat i årtionden, säger Johan Lange, UF-ansvarig på Visma Spcs.

Ökningen fortsatte även under första kvartalet 2023 då den till och med var ännu högre, 72 procent, 2781 företag jämfört med 1620 under 2020.


– Det har aldrig varit enklare att starta och driva företag, tack vare de digitala arbetsverktyg vi har i dag. Nu behöver såväl riksdagen som Sveriges kommuner ge de nystartade företagen bästa möjliga förutsättningar att utvecklas och blomstra så att de kan anställa fler, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs.Läs mer här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr