Tips för bättre ljudmiljö på arbetsplatsen

pexels-sora-shimazaki-5935755

Förutom att buller kan vara skadligt för hörseln, så betyder ljudmiljön på arbetsplatsen mycket för koncentration och trivsel. Oönskade ljud kan vara både stressande och tröttande i längden.

Enligt Arbetsmiljöverket är allt oönskat ljud att betrakta som buller – oavsett om det är skadligt för hörseln eller bara störande. Vad som är störande ljud kan förstås variera från person till person. Vissa arbetar bäst i knäpptysta miljöer, medan andra trivs med både bakgrundsmusik och ett stilla sorl från andra människor. Inom verkstad och olika hantverksyrken är det sällan särskilt tyst, men tänk på att hörselskydd ska vara den sista åtgärden. Försök alltid åtgärda bullret först.

Arbetsmiljöverket har utvecklat appen ”Buller”. Appen är gratis och gör att du kan mäta ljudnivån i olika delar av verksamheten med din mobiltelefon. Mätaren i appen är inte lika exakt som en professionell ljudnivåmätare, men ger ett ungefärligt värde. Det gör att du kan gå vidare med en mer precis mätning om du får resultat som indikerar för höga ljudnivåer.

Om du vill minimera bullret på din arbetsplats finns det flera åtgärder att överväga:

  • Ljudabsorberande skärmar kan dämpa ljud om de placeras på rätt ställen.
  • Designade ljudabsorbenter kan sättas upp på väggarna och ge en ombonad känsla samtidigt som de dämpar ljud.
  • Möblera och inred med mattor, gardiner och mjuka material som fångar upp ljud.
  • Fundera på om utrustning som låter – som exempelvis skrivare – kanske ska stå i ett eget utrymme och inte mitt i kontoret.
  • Kan du dela upp lokalen i flera delar? Stora utrymmen ger ofta högre ljudvolym.

Har du inga problem med buller kan det ändå gå att förbättra ljudmiljön. Studier har exempelvis visat att ljud från naturen kan påverka hur vi mår, till och med när ljuden kommer från bandinspelningar. Bland annat har forskare kunnat se ett samband mellan förbättrad mental hälsa och att lyssna på fågelsång. Den positiva effekten höll i sig i flera timmar och resultatet var gott både hos studiens friska deltagare och hos dem som led av depression. Vill du inte fylla hela kontoret med kvitter kanske du kan prova på toaletterna, i köket eller i en eventuell reception?

Text: Stefan Hedner

Bild: Sora Shimazaki/Pexels

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr