Tips – Årets sommarpratare från näringslivet

Sommarvärdar 2021

Årets sommarpratare är presenterade och 9 av dem kommer från näringslivet och entreprenörskapet och kan vara lite extra intressanta för alla egenföretagare.

Karin Bodin, Polarbröd

Karin Bodin är koncern-vd för Polarbrödsgruppen vars stora bageri i Älvsbyn brann ner till grunden sommaren 2020.

Polarbröd grundades av hennes morföräldrar och drevs av hennes föräldrar innan hon själv blev vd 2006. Karin ledde företaget tillsammans med sin syster som gick bort i cancer 2019.

Karin Bodin har fått många priser och utmärkelser för sitt ledarskap, bland annat Hållbart ledarskap 2014 och utnämningen till Årets ledare i Norrbotten 2020.

– I min familj är det fint att baka bröd. Vi har gjort det i fem generationer så när vårt bageri i Älvsbyn brann ner förra sommaren var det en stor förlust. Min näst största. Mitt Sommar handlar om att börja om igen.

28 juni kl. 13.00

Läs mer här

Tareq Taylor, Kock

Tareq Taylor är en av Sveriges mest älskade tv-kockar. Hyllades för SVT:s ”Tareq Taylors matresa” där han reste med sin pappa Seif och bror Zafer till faderns hemstad Jerusalem.

Han ses också i ”Trädgårdstider” och i serien ”Tareq Taylor’s Nordic Cookery” som har sänts i 100 länder.

2017 vann hann ”Kockarnas kamp” i TV4 och under flera år har han lagat mat i ”Stjärnorna på slottet”.

– Mitt liv har varit fullt av möten som fått mig att se världen med nya ögon. Det handlar om möten med inspirerande människor, möten med kulturer genom maten, mötet med döden och om att möta mig själv och mina största rädslor.

Lördag 3 juli kl. 13.00

Läs mer här

Mikael Dolsten, forskningschef Pfizer, läkare

Mikael Dolsten har lett arbetet med att ta fram ett vaccin mot covid-19. Han har också medverkat i framställningen av runt 30 andra läkemedel.

Mikael Dolsten har arbetat som rådgivare åt Obama-administrationen och tillsammans med bland andra Joe Biden medverkat i ett projekt för att bota cancer.

– Jag ska berätta om mina personliga upplevelser av pandemin och hur ett möte med Trump i Vita huset inspirerade mig till ett historiskt maratonarbete som i dag lett fram till hundratals miljoner vaccinerade mot covid. Och så klart – hur en kille från Halmstad blev ansvarig forskare på ett av världens största läkemedelsbolag.

Söndag 4 juli kl. 13.00

Läs mer här

Anna Kindberg-Batra, f.d partiledare rådgivare, föreläsare

Anna Kinberg Batra var Moderaternas partiledare 2015-2017, vilket hon skildrar i boken ”Inifrån”. Hon har bland annat arbetat med två moderata statsministrar och flera entreprenörer, samt skrivit en bok om Indien.

I dag arbetar hon som rådgivare, föreläsare, utredare, har flera styrelseuppdrag, är krönikör i Dagens Industri och panelmedlem i SVT-programmet ”Muren”.

– Mitt program handlar om när livet inte blir som man tänkt sig. Om barndomsdrömmen som gick i kras och livet när allas blickar vänds emot en. Och om hur det känns när livet vänds både ut och in och upp och ned.

Tisdag 6 juli kl. 13.00

Läs mer här

Peter Carlsson, vd Northvolt

Peter Carlsson är vd och grundare av Northvolt. Företaget bygger just nu en fabrik i Skellefteå för tillverkning av litiumjonbatterier för bland annat elbilar. Ett projekt som beräknas kosta över 40 miljarder.

Han var under fem år inköps- och logistikchef på Tesla Motors i Kalifornien. Tiden där har han beskrivit som ”enormt spännande och enormt jobbigt”.

Peter Carlsson är utbildad civilekonom och har tidigare bland annat arbetat på Sony Ericsson.

2017 var han med om en allvarlig lavinolycka i Kanada.

– I mitt Sommar berättar jag om den himmel och det helvete jag har upplevt med att starta bolag. Om framgång och inre tvivel.

Onsdag 28 juli kl. 13.00

Läs mer här

Lisen Bratt Fredricson, ryttare, entreprenör

Entreprenören och hoppryttaren Lisen Bratt Fredricson har ridit två OS, vunnit SM-guld och tävlat internationellt i flera decennier. Hon driver flera företag och har röstats fram som ridsportens mäktigaste kvinna och medverkade i SVT:s uppmärksammade serie ”Ryttareliten” tillsammans med maken Peder.

Lisen Bratt Fredricson föder upp, tränar och säljer hästar. Hon har också varit expertkommentator i tv.

– Jag växte upp med en massa djur på Djurgården i Stockholm. Som vuxen har jag fått höra att jag kallades överklass-hippie. Mitt program ska handla om att inte gå ut grundskolan men ändå kunna försörja sig på egen hand hela livet.

Onsdag 4 augusti kl. 13.00

Läs mer här

Claudia Olsson, entreprenör, vd Stellar Capacity

Claudia Olsson verkar för att vi ska ta vara på digitaliseringens fulla potential. Hon har prisats som en av de mest kreativa och inflytelserika personerna i svenskt näringsliv och blev utnämnd till en av världens 100 främsta unga ledare av World Economic Forum.

Claudia är en globalt eftertraktad digital strateg, och hon har grundat bolaget Stellar Capacity som utbildar i digitalt ledarskap och språkbolaget Swedish for Professionals.
Har examen från Kungliga Tekniska Högskolan och Handelshögskolan i Stockholm.

– Jag ska prata om en framtid där människor blir mer digitala och det digitala blir mer mänskligt.

Måndag 9 augusti kl. 13.00

Läs mer här

Rahel Belatchew, arkitekt, entreprenör

Rahel Belatchew menar att arkitektur utgör fonden för människors liv och att arkitektur och stadsutveckling kan möta en förändrad livsstil.

Hon verkade som arkitekt i Paris, Luxemburg och Tokyo innan hon grundade sitt arkitektkontor i Stockholm.

Exempel på projekt är Nackas kommande landmärke Discus och Florahuset i Midsommarkransen.

Rahel Belatchew har utsetts till Årets arkitekt och arkitektkontoret har fått flera internationella utmärkelser.

– Mitt Sommar kommer handla om språk, arkitektur och minnen. Varför dessa hänger ihop och varför arkitektur är en angelägenhet för alla.

Fredag 13 augusti kl. 13.00

Läs mer här

Selam Fessahaye, designer, stylist

Selam Fessahayes debutvisning på modeveckan i Stockholm 2018 blev en succé som ledde till priser och nomineringar världen runt. Hennes kläder har burits av bland andra Kronprinsessan Victoria, Beyoncé, Tracee Ellis Ross, Rita Ora och Lil Nas X.

Startade sin karriär som kostymör inom film och som stylist åt artister.

Två dokumentärserier har gjorts om henne; ”Selams stil” som visades på SVT och ”Studio Selam” på Aftonbladet TV.

Hösten 2021 släpper hon sin fjärde kollektion.

– Jag ska berätta om hur allt blev som det blev. Om min resa som varit oklar och komplicerad samtidigt som den varit självklar och ”enkel” tack vare ett driv som är större än mig själv.

Fredag 20 augusti kl. 13.00

Läs mer här

Här kan du boka in årets sommarpratare direkt i din telefon

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr