Tillväxtverket offrar småföretagare

Johnny Billinger Espresso webb

Företagarförbundet har talat med Johnny Billinger i Osby som slitits mellan hopp och förtvivlan under snart nio månaders tid. Tillväxtverket har dumpat hans öde i sin sirapsliknande administrationsapparat. Johnny driver ett företag som ger ut fyra lokala tidningar på båda sidor gränsen mellan Skåne och Småland. Företaget Espresso Media har funnits i snart 17 år och sysselsätter 8 personer. Här är Johnnys historia.

Samtliga personer på tidningarna korttidspermitterades från mitten av april. Pengarna och hjälpen kom snabbt och räddade oss från en befarad konkurs eftersom annonsmarknaden som tidningarna har sina intäkter ifrån tvärdog när pandemin slog till för ett drygt år sedan. Vid avstämningen i september så underkändes en person från bidrag eftersom hon inte varit anställd under referensmånaden januari. Johnny överklagade och bevisade att hon anställts under referensmånaden men fått tjänstgöringstiden utbetalt på februarilönen, vilket är väldigt vanligt bland mindre företag. Istället för att korrigera detta snabbt, så hamnade Johnnys ansökan i en hög med överklaganden som ingen på Tillväxtverket brydde sig om eller hanterade.

Espresso Media fick ett stöd utbetalt i september efter avstämningen, minus avdraget för den person som Tillväxtverket underkänt. Därefter har två nya ansökningar och avstämningar gjorts som Tillväxtverket inte hanterat på grund av den överklagan som låg och väntade och som ingen ville hantera.

Ärendet skulle ta femton sekunder att rätta till om någon bara tittade och valde att hantera det.

Det tog ett halvår innan ärendet skickades från Tillväxtverket och hamnade i förvaltningsrätten. Där ligger det nu sedan två eller tre månader tillbaka.

I skrivande stund har ännu inget besked getts Johnny och Espresso media vilket har ackumulerat 9 månaders permitteringslön för samtlig personal på 60 procent, en total summa på ca 850 000 kr som inte betalats ut, men som Espresso media har fått lägga ut till sina anställda i form av lön trots att de inte varit på jobbet mer än 40 procent av tiden. Johnny säger dystert: ”Vi har därför levt upp företagets samtliga resurser sen 17 år, checkkredit och ett brygglån från Almi”. Det som räddat oss från konkurs under våren var att vi fick ett tillfälligt redaktionsstöd från Myndigheten för Press radio och TV i december 2020.

Enligt Johnnys uträkningar klarar sig företaget till augusti. Sedan är det stopp och åtta anställda offras på Tillväxtverkets altare för småföretag. Johnny har försökt få svar på frågan, vad som händer om de inte får det bidrag de har lovats och har rätt till, utan hinner gå i konkurs före? Enligt reglerna så får inte Tillväxtverket betala ut till ett företag på obestånd. Men i det här fallet är det ju Tillväxtverket som drivit företaget på obeståndet. 

Johnny får inte heller besked på detta från ett knäpptyst Tillväxtverk.

Tillväxtverket har lagt mig ”on hold”. Ingen information. Jag får en inte ens ställa frågan. Säger Johnny Billinger uppgivet

Skulle det bli så, sätter de Espresso Media i konkurs, gör åtta personer arbetslösa och lämnar Johnny Billinger som ägare på offeraltaret med en skuld som han får jobba av livet ut.

Mitt hopp nu är att tiderna vänder snabbt så att jag hittar en balans i verksamheten. Men för att lyckas med det måste vi tillbaka till fullt arbete. Ett beslut som antingen löser mitt problem eller som skyndar på en avveckling.

Överklagandet som ställde till det hela handlade om ca 30.000 kr. Ett ärende som skulle kunna ta femton sekunder att rätta till om någon bara orkade titta på mitt fall och rätta till det. Hur kan det få hända i Sverige där vi är stolta över våra skyddsnät och vår omsorg om alla människor?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr