Tio gånger högre elkostnad för Mat- & Chokladstudion

Joel bagare elpris 2022 v2

När Joel Lindqvist, som driver Mat- & Chokladstudion i centrala Malmö, fick elräkningen för juni trodde han inte sina ögon. Räkningen var på 70 000 kronor, jämfört med 7 000 kronor för juni förra året.

– Jag tänkte att något hade blivit fel eller att de hade börjat fakturera kvartalsvis, säger Joel. Sedan såg jag att det bara gällde juni och att skillnaden berodde på de skenande elpriserna.

Mat- & Chokladstudion säljer bröd och bakverk, serverar luncher och bedriver catering och viss kursverksamhet. Pandemin var tuff för företaget, som ändå lyckades ta sig igenom 711 dagar av restriktioner och minskade intäkter.

– När vi kom ut på andra sidan av pandemin kände jag att det fanns en chans till återhämtning. Vi började planera för expansion eftersom verksamheten i grunden går bra. Jag hyrde lokalen intill vår befintliga för att få 65 nya sittplatser, renoverade för 250 000 kronor och planerade att utöka dagens nio anställda med åtminstone ytterligare två personer på heltid.

Istället kan det nu bli så att Joel behöver vänta med den nya lokalen, minska antalet anställda och dra ned på öppettiderna.

– Vintern känns mycket osäker och kan få stora konsekvenser för oss, säger han. Vi behöver definitivt spara pengar och bygga någon slags elbuffert om vi ska klara räkningarna i vinter.

Joel berättar att fyra medlemsföretag i branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer har begärt sig själva i konkurs bara under de senaste tio dagarna.

– Det visar att läget är akut och att något behöver göras omedelbart. Politiska förslag om kostnadstak och bidrag är väl bra, men det behövs stöd här och nu. Under pandemin var det mycket pappersarbete och långa väntetider för att få ut stödet. Om en kompensation för elpriserna ska betalas ut retroaktivt framåt våren kan det vara för sent.

Nu ser Joel tillsammans med en expert på energioptimering över varje maskins elförbrukning och även hur maskinerna kan användas effektivare med ändrade rutiner och arbetssätt.

– I princip har vi något igång under nästan hela dygnet, från degmaskiner och stenugnar till diskmaskiner och belysning. Det går säkert att effektivisera genom att använda maskinerna på rätt tider, baka något på eftervärme och vara smartare och mer eftertänksam. Frågan är hur långt det räcker mot elpriserna?

•••

Text Stefan Hedner

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr