Sveriges småföretagare är ständigt uppkopplade

PRESSMEDDELANDE 150713
För landets småföretagare innebär semestertider ofta arbetstider. Hela åtta av tio, 82 procent, jobbar under sin sommarsemester, det visar en ny undersökning från ekonomiföretaget Visma och Företagarförbundet Fria Företagare.

– I och med dagens teknik har det blivit ännu enklare att ha ständigt koll på verksamheten. Alla kan kolla mejl från mobilen, även om man ligger i hängmattan. Det ger större frihet att kombinera jobb och ledighet, men ställer även högre krav på att man sätter gränser för sig själv, säger Björn Lang, tf vd för Visma Spcs.

Var sjunde av de svarande småföretagarna, 14 procent, uppger att de arbetar under alla semesterns dagar och ytterligare fyra av tio uppger att de arbetar under flera semesterdagar.

Bara en av tio småföretagare i landet stänger av jobbmobilen och läser inte sin e-post under semestern. Resten vill ha koll på verksamheten även när de har semester. Tre av fyra, 76 procent, uppger att de kollar av e-post och telefon varje dag under ledigheten.

Tillgänglighet skapar lugn
En av anledningarna till att så många småföretagare ser till att vara nåbara under sin ledighet är att det skapar en trygghetskänsla. Hela sju av tio, 73 procent, uppger att det är lugnande att vara nåbar under sin ledighet. Bara en av tio, 8 procent, tycker att det är mycket stressande att vara tillgänglig under semestern.

– Som egen företagare styr du mycket mer över din egen tid. Många är aldrig helt lediga, men upplever ändå att de har fått mer balans i livet sedan de tog steget från anställd till egen, säger Mats Assarsson, ordförande i Företagarförbundet Fria Företagare.

Om undersökningen
Undersökningen om företagarnas semestervanor genomfördes via e-post till cirka 12 700 företag mellan 26 maj och 4 juni 2015. 1 392 svarade på frågorna, vilket ger en svarsfrekvens på 11 procent. Den geografiska spridningen av de svarande motsvarar ett statistiskt urval.

För mer information, kontakta:
Mats Assarsson, ordförande Företagarförbundet Fria Företagare, 070-937 41 33
Björn Lang, tf vd Visma Spcs, 070-872 72 29
Emma Cajnerud, pressansvarig Visma, 070-816 28 84

Bilaga: Statistik på riks- och länsnivå

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr