Svag krona gynnar turismen

7A1E4CC0-35F7-4AC5-8132-CD769FCA6156

Det är billigt för utländska turister att komma till Sverige. Både boende, mat och shopping gynnas av den svaga kronan. Därför väntas en stark turistsommar med många utländska gäster samtidigt som fler svenskar väntas stanna hemma eftersom det motsatt är dyrt för dem att turista utomlands.

Thomas Jakobsson, på branschorganisationen Visita, räknar med en rekordsommar för turismen, skriver Sveriges Radio. 

– Jag tror att den kommer att bli en eller två procent upp och det är ju så att vi kommer från de högsta nivåerna någonsin så det blir ju en typ av rekord, säger Thomas Jakobsson. 

Den senaste tio-årsperioden så har antalet gästnätter under sommaren ökat med nästan fem miljoner och de senaste åren när kronan har försvagats, det är då vi har sett att de utländska gästnätterna har ökat som mest.

Samtidigt väntar en dyr semester för alla svenskar som åker utomlands. Kronan har försvagats kraftigt mot euron, så för alla som planerar att turista i euroländer blir det extra dyrt. Jämfört med för sex år sedan, då kronan var betydligt starkare, så blir Europaresan omkring 20 procent dyrare.

Idag kostar en euro runt 10,70 som är den högsta kursen på 10 år. En dollar kostar 9,60 och vi får backa hela 17 år sen dollarn kostade så mycket.

Läs mer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr