Storbolagen gör kommuner sårbara

Asian woman petrochemical engineer working at night with digital tablet Inside oil and gas refinery plant industry factory at night for inspector safety quality control.

Många kommuner runt om i Sverige domineras av en eller flera stora industrier. De står för upp till 43 procent av kommunens dagbefolkning. (Som dagbefolkning räknas även pendlare från andra kommuner). En dominerande industri eller företag är för många kommuner en trygghet som genererar många arbetstillfällen både direkt och indirekt genom underleverantörer till de stora företagen. Men det gör också kommunen beroende av en enskild privat arbetsgivare, vilket gör kommunen sårbar i de fall arbetsplatsen försvinner vilket vi se på ett flertal platser genom åren. Varvsindustrin i Uddevalla, Däckfabriken i Gislaved, Saab i Trollhättan, och nyligen Pappersbruket i Borlänge är några nedläggningar genom åren som satt kommuner i chocktillstånd och skapat stora utmaningar och problem.

Oxelösund toppar listan över kommunerna som är mest beroende av en enskild privat arbetsgivare. Om storföretaget försvann skulle närmare hälften av dem som arbetar i kommunen bli av med jobbet. 

– Det är klart att en liten kommun med en väldigt stor arbetsgivare har ett utsatt läge. Visst är vi sårbara. Samtidigt får vi också stora fördelar av det. Vi ser att en stor arbetsgivare kan erbjuda väldigt mycket för våra invånare. Det är två sidor av samma mynt. Säger Catharina Fredriksson (S) kommunstyrelsens ordförande i Oxelösund till sajten Dagens Samhälle.

Men Catharina är inte orolig för Oxelösunds del och hänvisar till SSABs investeringsbudgettar som pekar på en långsiktighet för företaget i Oxelösund. Men samtidigt arbetar kommunen aktivt för att göra arbetsmarknaden mindre beroende av det stora stålverket.

– Vi hoppas på att både handel och andra tjänsteföretag ska kunna växa. Även besöksnäringen är på uppgång. Vi är en kustkommun och har skärgården som ett av våra dragplåster. Vi samverkar med de branscherna, stöttar i kommunikationen och försöker att nätverka tillsammans med dem, säger Catharina Fredriksson till Dagens Samhälle

Sårbarheten minst i stora kommuner

Många av kommunerna på listan är liksom Oxelösund små med en stor dominerande arbetsgivare. Malmö är den kommun som är minst beroende av en enskild privat arbetsgivare, och Stockholm finns också i botten med 1,3 procent som jobbar hos den största arbetsgivaren, Ericsson. Sticker ut bland storstäderna gör däremot Göteborg, där Volvo Personvagnars drygt 16 000 anställda utgör hela 4,6 procent av stadens dagbefolkning.

Lista över kommuner och deras största företag

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr