”Jag bävar för februaris elräkning”

Europe, Italy , Increase in the cost of bill for  gas and electr

Småföretagaren och hotellägaren Fredrik Bolander har fått nästan dubbelt så höga elräkningar i vinter. Han tycker att även småföretag skulle kunna kompenseras för höga elpriser. 

Vinterns höga elpriser slår hårt mot många småföretagare. Särskilt tufft är det i landets södra delar, där elen är betydligt dyrare än i norr.

Teaterhotellet i centrala Malmö ägs och drivs av Fredrik Bolander. Han uppskattar de senaste månadernas elräkningar till nästan dubbelt så höga som förra året.

– Jag bävar för februari månads elräkning, säger han. Då har vi ändå säkrat upp ungefär 70 procent av vår förbrukning till ett fast pris, med hjälp av en konsult som handlar upp el i större volymer. Det gör vi för att vi tycker att det är lite komplicerat att förutspå vad elen faktiskt kommer att kosta i slutändan, med skatter och elnätsavgift. Det går inte att enbart titta på priset per kilowattimme.

På Teaterhotellet kommer huvuddelen av elförbrukningen från tända lampor samt ett antal kylskåp som alltid är igång.

– Vi försöker jobba med belysningen genom att använda lågenergilampor och automatiska lösningar där lamporna släcks när ingen behöver dem, säger Fredrik Bolander. Kylskåp har vi i flera rum och i köket. Vi har aldrig mätt hur mycket de drar, men jag gissar att de inte är jättesnåla.

Några tvivel om att hotellet ska klara de höga elpriserna har inte Fredrik Bolander.

– Det måste gå, säger han. Men extra tufft är det förstås att de kommer nu ovanpå en pandemi som har varit jobbig för oss. Jag undrar också hur det ska bli på lång sikt. Ska elpriserna rusa varje vinter?

Att privatpersoner ska kompenseras för ett högt elpris tycker Fredrik Bolander är bra.

– Vissa har ju haft helt enorma elräkningar. Men visst hade man kunnat tänka sig ett liknande stöd även till företag som drabbas. I så fall borde det i första hand gå till småföretag som behöver det för sin överlevnad. Men det krävs nog att man tänker igenom en sådan lösning, så att den blir vettig och rättvis.

Text: Stefan Hedner

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr