”Staten måste rädda småföretagen som bestulits av Panaxia”

500-lappar_Fotolia_40246220_XS-1349961268431Ett stort antal småföretagare har drabbats hårt ekonomiskt av värdetransportbolaget Panaxias konkurs. Flera av dem riskerar rentav själva konkurs efter att deras kontantkassor förskingrats av Panaxia. FöretagarFörbundet uppmanar nu staten att ta sitt ansvar.

– Vi har fått ta emot flera samtal från upprörda och förkrossade småföretagare de senaste dagarna. En företagare har blivit bestulen på 566 000 kronor av Panaxia och kommer förmodligen inte att få ut en krona från konkursboet. Staten kan inte bara se på när det händer såna här saker, säger Mats Assarsson, ordförande i FöretagarFörbundet.
I den stora Panaxia-kraschen saknas enligt uppgift 646 miljoner kronor och tusentals småföretagare riskerar att förlora sina pengar. Samtidigt som det figurerar uppgifter om att Sparbanken 1826 lade beslag på 25 miljoner kronor från Panaxia dagen innan säkerhetsföretaget gick i konkurs.
– Staten borde gå in och ta över bolaget innan det är för sent. Vi har medlemmar som är rädda för att tvingas ställa in sina betalningar och lägga ner sina företag, bara för att de bestulits på hundratusentals kronor. Vi pratar om väldigt många jobb som är i fara. Förmodligen betydligt fler än vad som berördes av exempelvis Saabs konkurs, säger Mats Assarsson.
Förutom den akuta krisen måste staten också gå in och se över verksamheten hos samtliga aktörer på värdetransportmarknaden. I samband med Panaxias problem uppdagades att säkerhetsbolaget under flera års tid hade använt kundernas pengar för att täcka hål i den egna verksamheten. Dessutom hade de bristfälliga försäkringar mot förmögenhetsbrott (som exempelvis förskingring) trots att de hanterade miljarder kronor varje månad.
– Det är egentligen helt ofattbart att de inte skiljt på kundernas och sina egna pengar. Det logiska vore ju att pengar som de enbart transporterar hanterats på klientmedelskonton, som många andra företag bland annat advokater gör. Men högsta prioritet just nu är att rädda hundratals småföretagare undan konkurs, säger Mats Assarsson.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr