Sommartips till hängmattan

2df10c34-5bb2-4944-a63d-bb592b75896d

Årets sommarpratare i P1 har presenterats och några har redan hunnit genomföra sitt sommarprat. Vi på förbundet har gått igenom samtliga sommarpratare och tipsar alla småföretagare om dem som vi tror kan vara extra intressanta för företagare och näringsidkare.

Ha en skön stund i hängmattan!

Lördag 2 juli
Christian Von Koenigsegg

Entreprenör och supersportbilsbyggare
 

Redan som sexåring väcktes idén hos Christian von Koenigsegg om att bygga sin egen bil. Nu berättar han om hur det gick till att skapa sportbilsmärket som bär hans namn.

Koenigsegg CC8S blev företagets första bilmodell år 2002 och satte Guinness-rekord för världens i hästkrafter starkaste produktionsbil. Därefter följde många fler rekord genom åren.

Lyssna här

Foto Anders Sällström

Fredag 8 juli
Martin ”E-type” Eriksson

Artist och Krögare

Martin Erikson har fått hela Europa att dansa under artistnamnet E-type. Under eran av eurodance på 90-talet radade han upp hits som ”This is the way”, ”Set the world on fire ” och ”Campione”, den officiella låten till fotbolls-EM 2000.

Intresset för historia i allmänhet och vikingar i synnerhet har funnits med sedan barnsben. Martin Erikson har skrivit ungdomsboken ”Sveakampen” och äger två restauranger – Aifur och Lasse i Gatan, den senare uppkallad efter piraten Lars Gathenhielm.

Lyssna här

Foto: Mattias Ahlm

Onsdag 13 juli
Bengt Einar ”Sotarn” Johansson

Entreprenör

lyssnarna till Lyssnarnas Sommarvärd 2022.

Som ung pojke skulle Bengt Einar Johansson egentligen ha blivit lobotomerad. Han räddades i sista stund av sin mamma som vägrade lämna honom på sjukhus. Istället blev han entreprenör i turistbranschen, idrottare och känd kommentator av bland annat traktorpulling, volleyboll och forspaddling.

Lyssna här

Foto: Henrik Brunnsgård

Fredag 15 juli
Jacob De Geer

Superentreprenör

Jacob de Geer är en av Sveriges superentreprenörer och har ägnat sitt yrkesverksamma liv åt att bygga digitala bolag.

För att förenkla vardagen för småföretagare grundade han 2010 iZettle, en betalningslösning där mobilen används som kortterminal. Bolaget såldes till amerikanska PayPal för över 20 miljarder kronor och nu investerar Jacob de Geer i andra startups, bland annat i SVT:s program ”Draknästet”.

Lyssna här

Foto: Mattias Ahlm

Söndag 24 juli
Stefan Ingves

Riksbankschef

Som chef för Riksbanken är Stefan Ingves Sveriges mest kända ekonom. Han har haft positionen sedan 2006 och hans mandat har förnyats två gånger. Därmed är han bland dem som suttit längst på chefsposten.

Genom sitt arbete på Internationella valutafonden (IMF) har han varit ett stöd för flera länder i ekonomiska kriser och har därför ibland kallats för ”brandsläckare” och ”Mr Bankkris”.

Lyssna här

Foto: Mattias Ahlm

Onsdag 27 juli
Anne-Marie Eklund Löwinder

IT-säkerhetsexpert

Anne-Marie Eklund Löwinder rankas som en av Sveriges främsta experter på informationssäkerhet och var under nästan 20 år säkerhetschef på Internetstiftelsen i Sverige. Hon är en av 14 betrodda personer i världen som har en nyckel till internets hjärta – en fysisk nyckel i metall.

Nu driver hon eget företag och föreläser om hot och risker på nätet, och hur man kan skydda sig, som organisation och som privatperson.

2013 blev Anne-Marie Eklund Löwinder den första svensk att bli invald i Internet Hall of Fame.

.

Lyssna här

Foto: Mattias Ahlm

Tisdag 9 augusti
Anne-Marie Eklund Löwinder

Gruvarbetare

Karin Stöckel jobbar som gruvarbetare i Kiruna. 2018 startade hon Gruvkvinnor, en grupp för kvinnliga gruvarbetare.

Gruppen har gjort ett #metoo-upprop med berättelser från gruvan och de har också drivit fram förbättringar och förändringar med kvinnofrågor i fokus.

Lyssna här

Lägg till din rubriktext här

Foto: Carl-Johan Utsi

Fredag 12 aug
Elin Röös

Mat och klimatforskare

Elin Röös är en av Sveriges främsta experter på matens klimat- och miljöpåverkan. Även om barndomsdrömmen var att bli bonde började hon sin karriär som civilingenjör i it-branschen. När tredje barnet kom sadlade hon om och började forska om mat och klimat på Sveriges lantbruksuniversitet.

Idag bedriver Elin Röös många olika forskningsprojekt som handlar om hur vi ska kunna föda en växande befolkning utan att förstöra planeten. Hon är en flitigt anlitad föreläsare och expert som ägnar mycket tid åt att föra ut sin forskning om mat och klimat.

Lyssna här

Lägg till din rubriktext här

Foto: Mattias Ahlm

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr