Morgan Johansson läggar ansvaret för dieselstölder på företagen

Modern wagon truck transports cargo against the backdrop of a sunset. The concept of truck drivers in the field of freight and logistics, copy space, hindcarriage

Efter att många företagare vittnat om att dieselstölderna ökat kraftigt under våren, efterfrågas fler åtgärder och befogenheter från Polisen och Tullen för att komma åt dieselstölderna och andra brott mot åkeriföretagen. Men Justitieminister Morgan Johansson lägger över ansvaret på företagen.

”Samtidigt ska man väl komma ihåg att de här företagen tjänar väl ändå en hel del pengar. Man har ju ett eget ansvar också, faktiskt, att medverka till att man skyddar sin egendom. Man kan inte bara lägga över allting här på att polisen ska lösa alla problem”, sa han nyligen till P4 Jönköping.

Företagare och arbetsgivarorganisationer är upprörda över uttalandet som är både störtande och okunnigt enligt Marcus Dahlsten, vd på Transportföretagen som säger i ett pressmeddelande:

– Uttalandet är både okunnigt om hur transportsektorns förutsättningar ser ut och känns stötande för den allmänna rättskänslan. Att ministern i sitt uttalande pekar på att vissa av brottsoffren tjänar ”en hel del pengar” är direkt olämpligt och skulle inte accepteras i andra rättsfall

Lars Quander, vd på Transportcentralen håller med och undrar varifrån ministern fått uppfattningen att transportbranschen skulle vara ens speciellt lukrativ bransch?

– Sen är det ju inga höga marginaler i vår bransch, jag vet inte var ministern får det ifrån. Och oavsett det är det ju inte OK att stjäla, säger han.

Läs mer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr