Företagens miljardskuld till skatteverket

Smiling white female trainee in clothing design studio

På enbart tre månader har 6 000 företag ansökt om anstånd med återbetalning på de krislån som tagits via skattekontot under pandemin. nästan hälften av de lånade stödmiljarderna återstår för företagen att betala tillbaka.

31 miljarder av de beviljade 64 miljarder som lånades ut av staten under pandemin. Efter massiv kritik mot kort återbetalningstid förlängdes anståndstiden tidigare i år med tre år.

För varje extra månad växer skuldsaldot med kostnadsräntan på 1,25 procent och anståndsavgiften på 0,2 procent. Risken för konkurser är överhängande ju mer företagen närmar sig betaldatum.

Mattis Rebane som är näringspolitisk talesperson på Företagarförbundet säger:

Vi har påtalat och påmint beslutsfattarna ett otal gånger om att lånen till företagen måste vara långsiktiga och med en lägsta ränta, på samma sätt som CSN lån. De är en investering i Sveriges framtid, det är även pandemilånen.

– Man tycks ha bestämt sig för att anståndskraven inte ska bli en bubbla som spricker, utan en ballong som pyser ut. Det här är en kris som staten skjuter framför sig, säger Patrick Krassén, skattepolitisk expert på Företagarna, till DI.

läs mer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr