Företagens miljardskuld till skatteverket

På enbart tre månader har 6 000 företag ansökt om anstånd med återbetalning på de krislån som tagits via skattekontot under pandemin. nästan hälften av de lånade stödmiljarderna återstår för företagen att betala tillbaka.

31 miljarder av de beviljade 64 miljarder som lånades ut av staten under pandemin. Efter massiv kritik mot kort återbetalningstid förlängdes anståndstiden tidigare i år med tre år.

För varje extra månad växer skuldsaldot med kostnadsräntan på 1,25 procent och anståndsavgiften på 0,2 procent. Risken för konkurser är överhängande ju mer företagen närmar sig betaldatum.

Mattis Rebane som är näringspolitisk talesperson på Företagarförbundet säger:

Vi har påtalat och påmint beslutsfattarna ett otal gånger om att lånen till företagen måste vara långsiktiga och med en lägsta ränta, på samma sätt som CSN lån. De är en investering i Sveriges framtid, det är även pandemilånen.

– Man tycks ha bestämt sig för att anståndskraven inte ska bli en bubbla som spricker, utan en ballong som pyser ut. Det här är en kris som staten skjuter framför sig, säger Patrick Krassén, skattepolitisk expert på Företagarna, till DI.

läs mer

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

Lämna ett svar