Småföretagarna som bidrar till samhället varje dag

2017-06-08  HELSINGBORG
Mats Assarsson ,ordförande FÖRETAGAREFÖRBUNDET
FOTO:STEFAN LINDBLOM/HBG-BILD
bild för fri publicering !

Åtta av tio nya jobb skapas i småföretagen. Det har varit vårt budskap de senaste åren. Allt fler politiker börjar inse att man inte bara kan kratta för de stora exportföretagen (som också är viktiga för Sverige och för småföretagen) utan även måste se på de mindre företagens förutsättningar. Men det går för långsamt.

 

Fortfarande lever myterna om att småföretagare gärna skattefifflar och köper datorer till barnen på företaget och låter firman stå för semesterresan. Det finns säkert de som gör det. Precis som vissa politiker avslöjats med att ha lämnat in reseräkningar för privata resor. Men i de flesta småföretag lär sådant påpekas direkt av redovisningskonsulter och revisor för dem som har det.

 

Verkligheten är snarare att småföretagare sällan kan ta semester. De jobbar långa arbetsveckor och bidrar med stora skatteintäkter både på sin egen lön och de anställdas löner och arbetsgivaravgifter.

 

Dessutom är småföretagare ofta engagerade i det lokala föreningslivet. Det är inte våra stora exportföretag som sponsrar den lokala idrottsföreningen med de tusenlappar som behövs utöver kommunala bidrag och medlemsavgifter. Småföretagen bidrar till samhället varje dag på olika sätt.

 

Ett mindre företag skapar inte bara arbetstillfällen genom anställningar, de ger även lokala företag intäkter när de anlitar andra småföretagare på orten eller bjuder kunder på den lokala restaurangen – trots att avdragsrätten numera är begränsad för att inte stimulera sådant. När ett litet företag köper varor och tjänster från andra småföretag skapar det indirekt ytterligare jobb och skatteintäkter.

 

Vi på Företagarförbundet Fria Företagare vill lyfta fram småföretagarnas roll som samhällsbyggare. Då blir det tydligt hur viktigt det blir att både få fler att starta eget och att få fler att orka driva företag i många år och hinna bygga upp något större.

 

En myt som verkar extra seglivad hos politiker är den där om att företagare blir rika när de säljer sitt bolag. Det är klart att det sticker i ögonen ifall någon får ett par miljoner vid en försäljning. Hela summan bör beskattas som lön, det är ingen skillnad mot när en generaldirektör har en årslön på några miljoner, resonerar politiker och Skatteverket. Det ska inte få ses som inkomst av kapital.

 

Men då glömmer de verkligheten. Hur grundaren förmodligen jobbade hela det första året utan att ta ut lön och därefter flera år med låg lön då han eller hon prioriterat att kunna anställa. Hela tiden skapar företagaren sysselsättning och skatteintäkter utan att själv få del av det fullt ut. Ofta investerar de vinsterna tillbaka i företaget de första åren. Kanske till och med stoppar in egna redan skattade pengar. Tills denne en dag kan sälja och få tillbaks alla investerade pengar och oavlönade timmar.

 

Är det inte lite ironiskt att du inte behöver betala skatt om du vinner på lotto – men du ska beskattas med full marginaleffekt om du säljer ett företag som bidrar med skatteintäkter varje dag?

 

Utan småföretagen stannar Sverige.

Mats Assarsson,
Ordförande Företagarförbundet Fria Företagare

Ett svar

  1. Hej Mats, hoppas allt är bra.
    Efter 5 år slutar jag som ordf. i Svenska Uppfinnareföreningen i Helsingborg. Såg att ni har en expertgrupp jurister men om du vill kunde jag svara på frågor kring uppfinningar, patent, mönsterskydd och varumärke som kanske varit nyttigt för dina medlemmar och jag har ju dessutom varit företagare (reklambyrå) sedan 1980.
    Ha en trevlig jul Mats och ha ett Gott Nytt År så hörs vi!
    Micke
    07062463955

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr