Inbrott ruinerar företagare

By engberg

– försäkringsbolaget vill inte betala

Inbrottstjuvarna fick med sig kläder värda enor-ma summor när de bröt sig in i By Engbergs lokal i Torekov några dagar före jubileumsdagen. Ett halvår senare har Johanna Engberg fortfarande inte fått ut en enda krona på försäkringen. – Hade jag vetat det jag vet idag hade jag ställt andra krav på försäkringsbolaget, säger hon.

NATTEN TILL DEN 23 januari gick larmet till Securitas. Barnklädesaffären By Engberg i Tore-kov hade haft inbrott. Varor för 951 000 kronor, med ett utprisvärde på nästan 2,5 miljoner hade stulits och inredningen vandaliserats. – Polisen säger att det här är proffs. Hela mitt koncept stals, till och med plastpåsarna med loggan på. Allt hamnade antagligen utomlands, säger Johanna Engberg.

”Jag skulle lägga 30 000 till på säkerhet. Det är något man måste ha med i budgeten när man öppnar butik”

HON HAR DRIVIT butik i Stockholm i flera år, och trodde när hon flyttade ner till det lilla kust-samhället i Skåne att hon skulle mötas av lugn och trygghet. Hon drev sin nätbutik från sam-ma lokal, och lagerhöll samtliga varor i en butik med godkända lås. – Jag fick tips om Dina försäkringar av min bank, och tog kontakt med dem när jag öpp-nade butiken. De kom inte ut och tittade, men jag fick beskriva vilka lås som fanns, och hur säkerheten såg ut. Sedan rekommendera-de de mig vilken försäkring jag skulle ha, och jag gjorde som de sa, säger Johanna Engberg. När olyckan väl var framme så visade det sig att Dina försäkringar inte godkänner låset in till lagret.

HON HAR ÄNNU inte fått tillbaka någonting ef-ter inbrottet, och är i djup ekonomisk kris. Men hon har inte gett upp. Hon har tagit in en försäk-ringsrättsadvokat, vars kostnad till stor del be-talas av försäkringsbolaget, och hoppas att det leder till att fallet tas upp.
– Det får inte sluta så här. Jag har haft en dröm om en egen butik i hela mitt liv, och det får inte vara så att tjuvar förstör allt, säger hon.

JOHANNA ENGBERG HAR lärt sig av sitt dyra misstag. – Idag skulle jag aldrig ha butik utan galler för fönstren. Rökmaskiner som stör sikten vid inbrott är också bra. Jag skulle lägga 30 000 till på säkerhet. Det är något man måste ha med i budgeten när man öppnar butik. Hon kommer också ställa högre krav på sitt försäkringsbolag. – Jag kommer alltid kräva att de kontrollerar lokalen innan tecknandet. Dessutom vill jag ha allting skriftligt.

TEXT: MIA SANDBLOM
FOTO: BY ENGBERG

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr