En av sjuklöneveckorna slopas?

Brutet-ben-Fotolia_31152596_XS-1364388059156FöretagarFörbundet har länge drivit frågan om sjuklöneansvaret där företag tvingas betala sjuklön till sina anställda under de två första veckorna. Det slår hårt mot mindre företag och framför allt mot aktiebolag där endast ägaren är anställd. I praktiken ger det ägaren två veckors karenstid om han eller hon blir sjuk.

Nu har socialdemokraterna signalerat att de vill plocka bort en av sjuklöneveckorna, vilket vi tycker är ett steg i rätt riktning. Kostnaden beräknas endast till 1,5 miljarder kronor.
– Det är ett sätt för oss att minska tröskeln för små företag att anställa en till och en till och en till, säger partiledaren Stefan Löfven till TT.

FöretagarFörbundet välkomnar förslaget och hoppas att politikerna kan komma till beslut snarast. Sjuklöneansvaret är en av de främsta anledningarna till att småföretagare tvekar att anställa, enligt flera undersökningar de senaste åren.

FöretagarFörbundets förslag:
Arbetsgivarens betalningsansvar för sjuklönen de första 14 dagarna måste avskaffas. Semesterersättning ska inte heller betalas ut under långa sjukskrivningar. Alla dessa kostnader ska finansieras via sjukförsäkringssystemet.

Di: Löfven vill avskaffa sjuklönevecka

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
Email
Dela på print
Print

Lämna ett svar

Stäng meny