Semesterplanera!

En viktig pusselbit för en bra sommar för småföretagare är en bra semesterplanering. Genom att planera och pussla med dina egna och anställdas semestrar så att alla blir nöjda, (eller så nöjda som möjligt) kan du själv njuta av sommaren på bästa sätt. Att planera i god tid är en bra början. Sätt upp ett semesterschema i tid så att alla kan önska och själva anpassa efter kollegors önskning och behov. Väldigt mycket planering gör anställda på egen hand om de bara får chansen att anpassa sig. Därför är det en bra ide att ha ett schema med allas önskningar uppsatt vid fika bordet eller på annan lämplig plats.

Alla anställda i Sverige har rätt till minst fem veckors semester varje år. Och anställda har också rätt till fyra veckors sammanhängande semester under perioden juni-augusti. Utöver detta kan ytterligare semesterrätt avtalas individuellt eller via kollektivavtal.

Några viktiga punkter att tänka på:

  • Ta fram en enkel semesterpolicy. Med några huvudsakliga punkter som är viktiga för ditt företags verksamhet under semestern.
  • Anpassa behovet under semestern. I vilken omfattning måste verksamheten vara igång under sommaren? och under vilka tider?
  • Starta tidigt med planeringen.
  • Ha en egen ide om hur semesterplanen skall se ut och ta in allas önskemål så långt det går i den idén.
  • Glöm inte bort dig själv! Ta med dina egna semesterönskemål! Du behöver också ladda batterier.

Du som arbetsgivare har rätten att besluta över när under perioden den anställde får lov att förlägga sin semester om det inte går att komma överens genom dialog och samarbete.

Det kan finns särskilda skäl att förlägga semesterperioden till annan tid än sommaren.

Ladda ner gratis mallar på Vismas sajt

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
Email
Dela på print
Print

Lämna ett svar

Stäng meny