Delningsekonomi för småföretagare

5263AC70-4013-4EF0-9DDF-58643FD30842

I flera år har det talats om att delningsekonomin är det nya. Det innebär egentligen att man delar på resurser i högre utsträckning i vardagen. Egentligen är det inte helt nytt, vi har haft maskinuthyrare i byggbranschen som i många år har hyrt ut byggkranar, tyngre maskiner som bara används då och då av byggfirmor. Vi har även kunnat nyttja skiduthyrning bekvämt i fjällen under flera decennier.

Nu ser vi dock en trend där fler produkter hyrs ut till privatpersoner. Elscootrar i städerna är ett exempel. Bauhaus och Clas Olsson uppges nu börja hyra ut handverktyg. Det är såklart smart, en privat borrmaskin sägs användas 12-13 minuter under sin livstid vilket är ett enormt resursslöseri. Här uppstår ju en affärsmöjlighet för lokala entreprenörer i hållbarhetens tecken. Hur skall du som entreprenör kunna erbjuda detta lokalt på ett bra sätt lokalt? Nyckeln bör ju vara lokalt, för om det skall vara meningsfullt ur miljöhänsyn bör ju den som hyr inte behöva köra långa sträckor för att hyra och lämna tillbaka produkten. Tillgänglighet alla dagar i veckan är en annan aspekt, när någon önskar sätta upp en tavla eller hylla på söndagen duger det inte att behöva vänta till måndag morgon för att hyra borrmaskinen.

Ekonomi

Förtjänsten bör ju kunna bli ganska bra. Bra handverktyg håller för oöm behandling under lång tid. En maskin för 1500 kr är betald efter kanske 15 hyrestillfällen och börjar därefter ge 100% tillbaks minus lite administration och omvårdnad då och då.

Vilka produkter kommer vi att få se lokalt? Och vilka entreprenörer kommer vi att få se börja leverera dessa delningstjänster? Appen Grannsaker har under några års tid erbjudit verktyg som lån via lokala bibliotek. På samma sätt som du lånar en bok kan du via lånekortet låna en såg eller ett verktyg. Lånet varar en vecka och på en verktygsvägg på biblioteket kan du hitta en mängd olika verktyg.

Läs mer här

Eller här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr