Se upp för bluffmejl som liknar PostNord-mejl

De senaste veckorna har det skickats mängder av mejl som ser ut att komma från PostNord. Men den som klickar på mejlet riskerar att bli lurade på lösenord eller i värsta fall få sin dator kapad.

I december skickas mängder av paket och det är inte alltid mottagaren är anträffbar vilket leder till att även företag får avier eller meddelanden om att paket kommit i retur.

Det här utnyttjas av bedragare som skickar ut mängder av falska mejl som ska se ut som om de kommer från PostNord.

PostNord har varnat för utskicken och skriver på sin hemsida:

Vi vill varna för falska e-postmeddelanden, så kallade ”phishingmail”, där bedragare utger sig för att vara PostNord AB.

Hur bluffmejlen ser ut varierar. Rubriken på mejlet kan till exempel vara ”Spåra pall”, ”Kuriren Har Inte levererat Paketet” eller ”Du har lösta paket”. Mejlet fortsätter oftast med: ”Courier kunde inte leverera det här paketet till dig.” Men det falska mejlet finns alltså i flera olika varianter.

Det är inte PostNord som har skickat mejlet. Radera det utan att klicka på någon länk eller göra något annat som du uppmanas till i mejlet. Försök inte spåra paketet enligt instruktionerna.

– Kunden uppmanas klicka på en länk för att få ett dokument och den länken innehåller en skadlig kod. Det som kan hända är att datorn låses helt och hållet och att man måste betala en lösensumma för att låsa upp den, säger Maria Ibsén, pressekreterare hos Postnord, till Expressen.

Det som är värt att veta är att PostNord sällan skickar mejl till sina kunder. Avisering av paket sker via sms eller pappersavier. Dessutom tar de aldrig ut en avgift för att lagra ett paket så som det påstås i en del av bluffmejlen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr