Så jobbar småföretagarna i jul

jul-jobb-Fotolia_5493450_XS-1356082968059På julafton tar 94% av småföretagarna ledigt, enligt FöretagarFörbundets medlemspanel. Däremot är det bara en av tre som är ledig i mellandagarna.

– Jag brukar använda några av mellandagarna att städa undan sådant som aldrig annars blir gjort. Nästan ingen räknar med att man jobbar så man får var i fred med sådant då, skriver en av småföretagarna som svarat.
Det där med att vara ledig före, efter och under jul och nyår beror förstås mycket på vilken bransch man verkar i. En del företagare jobbar dubbelt så mycket under den här tiden på året, framför allt handlarna.
– Vår nätbutik har stor rea under mellandagarna så det blir inte mycket fritid, konstaterar en företagare.
På frågan om vilka dagar de ska vara lediga svarade 94% att de skulle vara lediga på julafton och lika många på Juldagen. Något färre på nyårsafton (87%) och nyårsdagen (90%). Den 2 januari är det dock bara en av fyra som tänker vara lediga.
Helt lediga verkar inte heller många kunna vara. Bara en av fem svarar att de kopplar av helt under de lediga dagarna, och en av fyra kommer att “jobba några timmar” även de lediga dagarna.
– Att kolla mejlen och att vara tillgänglig på telefon är inte betungande. Jag tycker att det är roligt att jobba och ser ingen motsats mellan att vara ledig och svara i telefon om den ringer, skriver en företagare medan en annan konstaterar:
– Som småföretagare är man aldrig helt ledig.
Så varför tar då inte småföretagarna mer ledigt? Ja, 7 procent svarar att de har högsäsong i december och därför tar ledigt andra tider på året. En av tre svarar att de måste hålla koll på verksamheten och en tredjedel att de är ensamma i företaget och därför styrs av kundernas behov. 18 procent låter sina anställda ta ledigt istället.
– Det är viktigare är att måna om min anställda personal, än att jag tar ledigt, kommenterar en företagare.

Läs mer om undersökningen i nya numret av tidningen Fria Företagare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr