Redovisar du momsen i din deklaration, årsvis? Och är van att få momsen inbakad i reliminärskatten som Skatteverket debiterar? Då gäller det att vara uppmärksam på de nya momsreglerna som trädde i kraft vid årsskiftet. Momsen ska framöver redovisas i en separat momsdeklaration (precis som den tidigare gjort för den som har kvartals- eller månadsmoms).
Det här är något som främst påverkar dem med enskild firma, men i viss mån även aktiebolag. Det gäller att komma ihåg att sätta av tillräckligt mycket pengar för att kunna betala in momsen för 2013 – i februari 2014.

Skatteverket skriver:

I början av januari skickar vi ut beslut om debiterad preliminärskatt till företag som har kalenderår som räkenskapsår. Nytt är att moms och debiterad preliminärskatt ska redovisas och betalas separat. Den nya skatteförfarandelagen innebär förändringar i redovisning och betalning av moms. Förutom att moms och debiterad preliminärskatt ska redovisas och betalas separat innebär de nya reglerna att:

  • beskattningsåret alltid är detsamma som räkenskapsåret
  • momsen inte längre ska ingå i den debiterade preliminärskatten, i stället ska du alltid redovisa momsen i en momsdeklaration
  • du som kommer att redovisa momsen en gång per år i momsdeklaration ska redovisa och betala momsen första gången den 26 februari 2014.

Om du tidigare har redovisat din moms helårsvis i inkomstdeklaration innebär förändringen att momsen har tagits bort i beslut om debiterad preliminärskatt. Moms och debiterad preliminärskatt skiljs åt och redovisas och betalas separat. Eftersom 2013 är ett övergångsår är det bra att vara extra uppmärksam på om debiteringen ser ut att innehålla moms.

Läs mer på Skatteverkets hemsida

N

Mycket förmånligt

Ett medlemskap späckat med småföretagaranpassade medlemstjänster och förmåner. Din egen inköpsavdelning, rådgivning, försäkringspaket och mycket mer.

N

Småföretagen är bra för Sverige

De allra flesta jobben och tillväxten skapas här. Vi driver opinion för att göra det bättre, enklare och tryggare för dem att utvecklas. Bra för småföretagen, bra för Sverige!

N

Av småföretagare, för småföretagare!

Vi fokuserar på de allra minsta företagen, soloföretagare och de med upp till tio anställda. Vi är själva småföretagare och vet hur verkligheten ser ut.