Så här kan du och regeringen hjälpa hundratusentals kulturarbetare och ensamföretagare

Smiling white female trainee in clothing design studio

Öppet brev till Kulturminister Amanda Lind

Efter ett flertal försök att sjösätta stödpaket för de svenska företagen nu misslyckats är det dags att lyssna på de som är tänkta att ta emot de tänkta stöden. De tidigare stöd försöken fastnar i villkor som tex. Bedömning av företags livskraft efter krisen? Kort återbetalningstid? Intyg om förlorade intäkter? Hela 70 procent av småföretagarna i en enkät från Företagarförbundet upplever hittills inte ha haft någon nytta av annat än sänkt arbetsgivaravgift och korttidsjobben. Sammantaget verkar som om regeringen vill att det skall se ut som om politikerna hjälper till, men samtidigt saknas den reella ekonomiska viljan. Det måste vara slut på det spelet nu! Det är på allvar därute för hundratusentals arbetstagare, företag och människor. 

Vi är glada för att regeringen varit på tå med insatser för företagen i Sverige. Ensamföretagarna och de enskilda firmorna har dessvärre hamnat sist i kön och hittills hamnat utanför alla krispaket och stödinsatser. Prova själv och fråga vilken kulturarbetare som helst vilken hjälp de havt.

96 % av ALLA företag är enmansföretag eller småföretag DOCK går majoriteten av krispaketen till storföretagen. Vi måste hjälpa de små också! – säger Mathias Rebane, näringslivspolitisk talesperson Företagarförbundet”

Trots detta är dessa 500.000 småföretagare lika viktiga människor att stötta som alla andra. De är viktiga samhällsfunktioner som kulturarbetare, frilansjournalister, taxichaufförer, caféägare, frisörer, städare, snickare, korvkiosksinnehavare, Pizzabagare, butiksinnehavare, m.m. Dessa ensamma och i sammanhanget ”små” hjältar och deras tjänster tar vi för givna. Nu har vi ALLA en skyldighet att hjälpa dem i denna minst lika svåra stund för deras enskilda firmor som för storföretagen.

Vi föreslår en enkel lösning – Lån för framtiden – Ett slags ”CSN”-lån

Att låna till ungdomar för att de skall studera handlar om vår framtid, på samma sätt handlar ett CSN-lån till enmansföretagen om att erbjuda dem en framtid, så att de kan fortsätta erbjuda oss andra i samhället sina tjänster i en framtid efter krisen. 
Det handlar om kulturarbetarna, ensamma caféägare på landsorten, frisörerna, taxichaufförerna, butiksägare som hittills lämnats utanför ett förnuftigt stöd. Att låta dem ”kursa” och överflyttas till A-kassan eller kommunala sociala skyddsnät måste vara en dålig idé, en dålig affär, och ett dåligt ansvarstagande från ett land och en regering. 

Möjliggör för Enskild firma och Handelsbolag att låna ett CSN lån med en låg ränta på 0,16% och lång återbetalningstid – (10 år). 

Kalkyl CSN lån till kulturarbetarna och de minsta företagen: 

100 000 ensamföretag x 3 månadslöner plus hyra 90 000 kr = 9 miljarder

Det är ”kaffepengar” i sammanhanget där regeringen pratar om 500 miljarder till ”näringslivet” säger Mathias Rebane, näringspolitisk talesperson, Företagarförbundet.


Ett CSN lån räcker till lön och hyra under 3 månader, med låg ränta och lång återbetalningstid, 5-10 år.
System och logistik har förutsättningar att fungera hos CSN som redan idag administrerar upp emot 1 miljon mottagare av studiebidrag och studiestöd, det behövs bara politisk vilja att styra över medel från riksbankens 500 miljarder. 
 
Med stöd till delar av lönen under denna kristid kommer dessa företagare fortsätta kunna gå till jobbet trots att hälften av kunderna skrämts att sitta hemma, service och tjänster i samhället kommer att hållas igång och små och stora orter runt om i Sverige kommer att leva vidare under och efter krisen.
 
Med denna relativt lilla insats så räddas många samhällsfunktioner som vi tar för givna samt inte minst människorna bakom och deras öden.

Med bästa småföretagarhälsningar
Mats Assarsson, Förbundsordförande
Mathias Rebane, Näringspolitisk talesperson
0706-72 18 21, mathias.rebane@ff.se

Bilder publicerade under: Creative Commons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr