Omställningsstöd löser både politikens rädsla och företagarnas behov.

Smiling white female trainee in clothing design studio

Efter att ett flertal försök att sjösätta stödpaket för de svenska företagen nu misslyckats, är det dags att lyssna på de som är tänkta att ta emot stöden. De tidigare försöken fastnar i villkor som tex. Bedömning av företags livskraft efter krisen? Kort återbetalningstid? Intyg om förlorade intäkter? Hela 70 procent av småföretagarna i en enkät från Företagarförbundet upplever hittills inte ha haft någon nytta alls av annat än sänkt arbetsgivaravgift och korttidsjobben. Sammantaget verkar som om regeringen vill att det skall se ut som om politikerna hjälper till, men samtidigt saknas den reella ekonomiska viljan. Det måste vara slut på det spelet nu! Det är på allvar därute för hundratusentals arbetstagare, företag och människor. 

Omställningsstöd som löser både företagens problem och politikens rädsla att bli ”lurade”

Vi antar att alla möjliga och omöjliga villkor tillkommer efter att löften om hjälp och stöd utlovats. Villkor som skall se till att inte stöd utnyttjas av företagare i onödan, (en fördom bland politiker om företagare som verkar vara omöjlig att bli av med för övrigt). Genom Företagarförbundets förslag om ett omställningsstöd minskas risken för att företagare som inte behöver stöd skall utnyttja dessa. 

Omställningsstödet är ett lån med fyra viktiga egenskaper:

  • Låg personlig risk för företagaren – annars är konkursen ett säkrare alternativ, ingen vill riskera hem och familj
  • Låg ränta – allt annat vore eländigt osolidariskt från en regering i en historisk kris
  • Lång återbetalningstid – En självklarhet 
  • Förtur på framtida vinster för staten och skattebetalarna

Med en företagares envishet upprepar vi:

Skapa ett Omställningsstöd istället för arbetsdöd

Finansministern har hämtat för lite från ladorna. Magdalena sa att insatserna för företagen hittills är beräknade till 84 miljarder – Företagarförbundet anser att regeringen bör öppna ladorna och återföra mer av de 1600 miljarder som företagen betalt in till de ”välfyllda ladorna” genom den allmänna löneavgiften under de senaste 10 åren. Omställningsstöd skulle ge företag hoppet att klara krisen och behålla arbetstillfällena. 

Betala ut 50 miljarder i månaden till omställningsstöd för livskraftiga företag NU. Med stödet kommer innovation att födas, entreprenörskap utvecklas, samt jobben finnas kvar. Agera nu och rädda 200 000 företag och kanske 500 000 jobb. Omställningsstöd bör återbetalas med framtida vinster, ej riskera att sätta entreprenörer i konkurs.

Så funkar det:

  • Företaget får omställningsstöd genom ett konvertibellån. (Motsvarande 5 års inbetalda allmänna löneavgifter). 
  • Långivaren (Almi, bankerna) kan konvertera konvertibellånet till en preferensaktie som säkerhet i företaget (blir delägare utan rösträtt)
  • Preferensaktien ger långivaren förtur på 70% av framtida vinster tills stödet är återbetalt och preferensaktien återköpt.

Stilla veckan verkar bli överlevnadsveckan…

Påskveckan kallas för ”stilla veckan” Så inte för småföretagen i år. Konkurserna strömmar in, arbetslösheten spårar och A-kassan riskerar att dräneras – 

Nu får det vara nog! Tiden rinner iväg, Lyssna på de som behöver hjälp säger Mathias Rebane näringspolitisk talesperson Företagarförbundet

Vi har kommit in i den fas som militären benämner som överlevnadsveckan. Det handlar om att stå ut, men alltid gå framåt. Utan mat, med obefintlig sömn och prövningar som sätter allt i obalans. Vi måste överleva NU! sen är det försent.

Tillsammans lyckas vi

Finansministern vi finns här för dialog, vi finns här för att ge er konkreta förslag, vi finns här för att stödja Regeringen i denna kris. 

Företagarförbundet – för företagare på riktigt!

Med bästa småföretagarhälsningar
Mathias Rebane, Näringspolitisk talesperson Företagarförbundet
0706-721821, mathias.rebane@ff.se

PS: För övrigt så har behovet för en Småföretagarminister som förstår småföretagen på riktigt aldrig varit större

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr