Så förhandlar du fram ett bättre hyresavtal

Treårsavtal med nio månaders uppsägningstid är vanligt för kontorslokaler.
Men det går att förhandla till sig bättre villkor.

Om du hyr en lägenhet som privatperson är uppsägningstiden tre månader, vilket innebär en begränsad ekonomisk risk om du vill flytta med kort varsel.

Betydligt sämre är det för de flesta företagare som ofta har uppsägningstider som gör att det krävs mycket lång framförhållning när man vill flytta.

Som alltid är det här med hyresvillkor inte hugget i sten utan snarare en förhandlingsfråga, visar en snabb rundringning till flera olika hyresvärdar.

På orter och adresser där det finns mycket outhyrt går det utan några större problem att få en så pass kort uppsägningstid som en månad, vilket naturligtvis är att föredra om man har en verksamhet som riskerar att gå omkull eller om det egna företaget är nystartat.

I samband med förhandlingarna är det bra att se till att eventuella kringtjänster eller erbjudanden bakas in i månadshyran. En egen parkeringsplats kan vara guld värd om lokalen finns inne i stan medan en rejäl uppfräschning av rummet före inflyttning ökar trivseln.

Receptionisttjänster är kanske inte lika viktiga i dag som de var förr, men det är onekligen trevligare för kunden att tala med en levande person istället för att bli kopplad till en telefonsvarare när det är upptaget.

Andra vanliga kringtjänster brukar vara städning av de gemensamma utrymmena likväl som det egna rummet. Larm och patrullering av väktare ökar säkerheten samtidigt som det finns möjlighet till att förhandla fram lägre premier hos försäkringsbolaget. Tänk på att när du hyr lokal måste du själv se till att den uppfyller de krav på inbrottsskydd som försäkringsbolaget ställer.

Text: Anna Svensson

 

Tips:

Förhandla om

* hyran

* avtalslängd

* uppsägningstid

 

Finns

* parkeringsplats?

* städning?

* larm?

 

Ingår

* värme?

* el?

* vatten?

* bredband?

 

Denna artikel är hämtad ur Fria Företagares medlemstidning nr 1/2015. Bli medlem så får du tidningen direkt hem i brevlådan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr