Fika på jobbet – då är det avdragsgillt och skattefritt

Har du aktiebolag? Då kan du dra av för fikat på jobbet. Däremot blir det nobben för dig som driver enskild firma utan anställda.

Utgifter för enklare förtäring i form av till exempel kaffe, te, juicer och kakor räknas som en avdragsgill och skattefri personalvårdsförmån, under förutsättning att alla anställda erbjuds den förmånen.

Även om det inte finns några direkta belopp specificerade brukar Skatteverket godta en kostnad på mellan 25 till 35 kronor per arbetsdag och anställd.

Däremot finns det tydliga riktlinjer som säger att förmånen ska förbrukas på jobbet, den får med andra ord inte sparas och tas med hem.

Eftersom utgiften är fullt avdragsgill går det även att lyfta moms på beloppet. Detta tillsammans med att det inte utlöser förmånsbeskattning hos mottagaren gör att nettokostnaden blir mycket låg för arbetsgivaren.

Det finns inga regler som säger att man måste ha anställda för att man ska kunna utnyttja förmånen, även den som är ensam i sitt aktiebolag kan bjuda sig själv på riktigt billig fika varje dag.

En fika behöver inte bestå av det traditionella kaffet eller småkakor. Det går precis lika bra att bjuda på fruktkorgar, nypressade juicer eller varför inte nybakta frukostbullar som kommer direkt från närmaste bageri.

Många ensamföretagare med aktiebolag missar den här skattefria förmånen som trots sitt relativt blygsamma dagsbelopp ändå kan uppgå till tusentals kronor om året.

Övriga avdragsgilla och skattefria förmåner som går att utnyttja är bland andra motion som till exempel gymkort, bastu och solarium på arbetsplatsen samt fotvård och kontorsmassage.

 

Text: Anna Svensson

 

Vi frågade fem småföretagare: Hur fikar du på jobbet?

 

Catarina König, Königs Mode & Design AB

– Jag jobbar ensam så jag får ta mina fikastunder på stående fot när det inte är några kunder i butiken. Det blir lite svårt att planera och ibland får jag snabbt smyga undan fikat när någon kommer in. Men när jag väl fikar blir det en stor kopp latte med hembakta och färska bullar till, just bullarna är väldigt viktiga och min absoluta favorit är kanelbullen.

 

Sonny Ohlsson, Sonny´s Tung rekond

– Jag jobbar enbart ute hos kunder med att rekonditionera deras lastbilar och entreprenadmaskiner och då tar jag alltid med mig en termos med kaffe och lite mjölk i. Ofta blir det så att jag dricker kaffet samtidigt som jag jobbar eftersom jag vill utnyttja tiden på plats så effektivt som möjligt. Skulle jag använda kundernas fikarum är det lätt hänt att jag blir sittande där alldeles för länge.

 

Stefan Olofsson, Olofssons Kylarverkstad & Däck AB

– Vi har i och för sig skaffat en kaffemaskin där kunderna själva kan ta sig en kopp kaffe när de kommer hit och kanske får vänta några minuter, och det är något som många uppskattar. Men själva har vi inga speciella fikastunder, istället jobbar vi för fullt så att vi hinner bli klara. Det passar både mig och mina båda söner som är anställda i företaget bäst.

 

Börje Forsberg, Aktiebolaget Nävra Sko

– Fikastunderna är viktiga och för många år sedan hade vi en kaffemaskin. Men vi tröttnade på smaken, så nu har vi återgått till att brygga kaffe på egen hand. Det blir både godare och billigare. Eftersom vår butik ligger långt ute på landsbygden är det inte alltid så lätt att köpa med sig några fräscha småkakor, så ofta blir det någon bulle från mataffären.

 

Mattias Rubin, enskild firma

– Jag är fotograf så jag är mycket på språng och det blir lite si och så med fikastunderna, men när jag har tid och möjlighet tar jag så klart en paus. Eftersom jag inte dricker kaffe blir det ofta en frukt eller två, det tycker jag är bra som mellanmål. Ibland kan det även bli en kopp choklad ur maskinen som finns i det gemensamma fikarummet.

 

Fotnot: Denna artikel är hämtad ur tidningen Fria Företagare nr 2/16. Bli medlem så får du tidningen direkt hem i brevlådan.

 

2 svar

  1. Hur bokför man detta? Kan man köra fika för en hel vecka vid ett och samma tillfälle eller måste man handla enklare förtäring varje dag? Tänker om man köper fika som man sedan äter under en vecka eller frukt som räcker i flera dagar.

  2. Om en egenföretagare har sitt eget hem som arbetsplats, räknas det som att fikan förbrukas på jobbet? Och då är avdragsgill om den sker ”under arbetstid”?

    Hur gäller det om en egenföretagare jobbar på sin dator på ett kafé?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr