Regeringen skrotar kritiserat förslag om höjd medfinansiering

Glädjande besked – regeringen backar och skrotar det hårt kritiserade förslaget om att arbetsgivarna skulle betala 25 procent av sjukpenningkostnaderna för anställda som varit sjukskrivna i mer än 90 dagar.

Företagarförbundet Fria Företagare är en av många organisationer som har framfört stark kritik mot förslaget som riskerade att slå väldigt hårt mot de allra minsta företagen.

– Förslaget kommer inte att vara en del av höstbudgeten. Vi drar tillbaka det som en följd av parternas förslag, sa socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) på en presskonferens idag.

Men trots att i stort sett alla remissinstanser har sågat förslaget som verkningslöst på sjukfrånvaron samtidigt som det skulle slå hårt mot både företag och inte minst försvåra situationen för tidigare långtidssjukskrivna på arbetsmarknaden så ser regeringen helt andra skäl till att stoppa förslaget i papperskorgen.

Strandhäll hänvisar istället till att fack och arbetsgivare inom staten, kommunerna och den privata sektorn lagt fram egna förslag för att ökningen av sjukskrivningar och ohälsa ska kunna hejdas.

Allra mest glädjande var i alla fall beskedet att förslaget är skrotat för gott, det ska inte återkomma.

Nu hoppas vi att regeringen också inser att det är dags att reformera sjuklönesystemet som är djupt orättvist, inte minst mot ägare till aktiebolag som får betala sin egen sjuklön de första fjorton dagarna.

 

Bild: Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll.
Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
Email
Dela på print
Print

Lämna ett svar

Stäng meny