Så blir du bättre på att rekrytera!

Sommarpersonal

Gamla lösningar på dagens problem funkar inte

Många företag vittnar om att det är svårt att få tag i personal med rätt kompetens. På många ställen i landet är det dessutom svårt att få tag i personal överhuvudtaget.
Rekrytering har förändrats snabbt, och eftersom det ofta går flera år mellan rekryteringarna så hinner inte företagen med att anpassa sitt sätt att söka personal. Många tänker fortfarande att en annons i dagstidningen är det bästa sättet, men där hittar i bästa fall endast de aktivt sökande företagets platsannons. Många kandidater som är intressanta för ditt företag har redan jobb idag och letar inte bland platsannonser.  Arbetsförmedlingens monopol skrotades av regeringen Bildt 1993 och i kölvattnet växte bemanningsbranschen fram. Söker du efter rekryteringsföretag idag hittar Eniro 9000 träffar till dig.

Rekryteringsföretag har begränsat urval.
Men även rekryteringsföretagen skaffar sig rutiner och inte sällan annonserar de i samma kanaler eller letar i sin egen och några  få databaser med CVn och kandidater de har tillgång till. Här får man oftare ett bredare urval då många som har jobb idag låter sina CVn finnas i olika databaser för att kunna få erbjudande om ett nytt bättre jobb. Dock är urvalet begränsat även här.

”Tricket”
är idag att leta upp de kandidater som kan vara intressanta och kontakta dem personligen, på LinkedIn, i sociala medier eller i dina nätverk. Be dina vänner i dina nätverk rekommendera personer till dig.

Skriv en tydlig kravprofil
För att spara tid och hitta så rätt som möjligt från start skall du skriva en kravprofil. För att ditt nätverk skall kunna hjälpa dig måste de veta vad du letar efter! För att jobbet skall locka behöver du vara tydligt med vad du söker. Kom ihåg att det sannolikt är arbetsuppgifterna och utmaningen som lockar mer än företagets namn. På samma sätt är uppgifterna och utmaningen idag oftare viktigare än lönenivån.

Utnyttja en ”ung” mentor
Prata med unga människor om var de hittade sitt jobb, hur de skulle göra om de var i din situation och sökte personal, ta hjälp av de duktiga människor i din närhet som lever och hanterar de sociala nätverken idag.

Lycka till!

 

LÄS MER PÅ CHEF.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr