Riksdagen sätter press på regeringen – bränslepriserna skall ner

Efter att bränslepriser skjutit i höjden det senaste året lämnade regeringen ett förslag till riksdagen om att tillfälligt sänka skatten med 1 krona och 30 öre. Men riksdagen ville mer. Riksdagen kontrade och gav regeringen i uppdrag att sänka skatten på bensin och diesel till EU:s miniminivå under tre månader. Men också begära undantag från EU-kommissionen om skattenivån för att kunna ta bort energiskatten helt under tre månader, på bensin och diesel.

”Det finns en majoritet för att göra väsentligt mer och i snabbare takt än vad regeringen föreslagit för att sänka drivmedelspriserna”, säger Kristdemokraternas ekonomiskpolitiske talesperson Jakob Forssmed.

Dock kan det vara en besvärlig väg då det krävs att samtliga 27 medlemsländer ställer sig bakom att ett medlemsland ska kunna sänka skatterna ytterligare. Men Elisabeth Svantesson (M) är optimistisk.

”Är det något jag lärt mig av pandemin och början av den här krisen så är det att saker kan gå fort om man vill och min bild är att det här är fullt möjligt att göra, men regeringen måste vara aktiv mot kommissionen”, säger hon.

Läs mer på DI här

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

Lämna ett svar