Riksbanken är rädd för fler konkurser

Riksbanken

Riskerna för den finansiella stabiliteten är fortsatt förhöjda. Om krisen nu blir djupare och mer utdragen kan det behövas ytterligare åtgärder. Det skriver Riksbanken i ett pressmeddelande.

Från akut krisläge till viss återhämtning i Sverige

Under våren var fallet i svensk BNP mycket omfattande och många människor har förlorat sina arbeten. Konkurserna ökade framför allt i inledningen av krisen, men från låga nivåer. Den svenska ekonomin har därefter återhämtat sig till viss del.

Bankernas utlåning till hushåll och företag har överlag utvecklats stabilt. I början av krisen steg utlåningsräntorna något och det var främst stora företag som fick banklån medan mindre företag upplevde att det var svårare att finansiera sig än före krisen. Sedan dess har räntorna överlag sjunkit och utlåningen till mindre företag ökat. De stödåtgärder som satts in i såväl Sverige som omvärlden har varit en viktig del i denna utveckling.

”Den ökade spridningen av coronaviruset under hösten innebär att beteendeförändringar bromsar en ekonomisk återhämtning i närtid och att konkurserna inom företagssektorn kan bli betydligt fler”, skriver Riksbanken.

Riksbanken skriver också att de stödåtgärder som satts in av regeringar, centralbanker och andra myndigheter har gjort att svenska finansiella systemet klarat pandemins utmaningar hittills. 

Läs mer här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr