Restaurangbranschens tuffa 2020

Det är ingen nyhet att restaurangerna och serveringarna har haft det särdeles svårt under Corona krisen och de restriktioner som utfärdats för att minska smittspridningen i samhället. Många har förlorat halva omsättningen och mer. Men i några kommuner har faktiskt restaurangnäringen ökat under 2020.

Minskningen sammanlagt blev 20% enligt SCB, och tillsammans omsatt branschen 104 miljarder kronor, drygt 25 miljarder mindre än 2019.

– Totalt minskade restaurangernas försäljning med 20 procent, eller 26 miljarder kronor, under 2020 jämfört med 2019. Alkoholförsäljningen minskade med 28 procent, säger Daniel Lennartsson, statistiker på SCB i ett pressmeddelande.

(Siffrorna omfattar inte hotellrestaurangers försäljning av mat och alkohol)

Kommuner med stor nedgång var Strömstad och Sigtuna som tappade 51 procent av försäljningen. Även Härryda tappade stort med 39 procent. Förklaringen ligger i att resandet minskat och i både Sigtuna och Härryda ligger våra stora flygplatser.

Men trots pandemi så ökade restaurangförsäljningen i ett antal kommuner. Bland andra: Håbo +19%, Mörbylånga +18%, Östhammar +18%, Berg +18%.

Trafiknära restauranger hade det värst med tapp på 41%, Medan snabbmatsrestauranger endast tappade 1 procent.

Läs mer på SCBs sajt här

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
Email
Dela på print
Print

Lämna ett svar