Regeringen vill sänka kostnader för sjuklön

Företagarförbundet Fria Företagare har i många år drivit frågan om att avskaffa sjuklöneansvaret som avskräcker många småföretagare från att anställa. Idag får företagen stå för sjuklön till den anställde under de två första veckorna när någon är sjuk, bortsett från en karensdag.

Nu verkar regeringen äntligen vara på väg att ta ett steg i rätt riktning. Näringsminstier Annie Lööf skriver på DN debatt att man vill införa ett nytt högkostnadsskydd som ska passa de små företagen bättre än det nuvarande:

”Med vår utformning gynnas de mindre företagen eftersom ersättningen träder in tidigare för företag med färre anställda. Högkostnadsskyddet differentieras genom att arbetsgivare delas in i fem storleksklasser utifrån sina lönesummor.

I den minsta storleksklassen, som omfattar de flesta företagen med anställda, föreslår vi att högkostnadsskyddet träder in efter cirka två sjukdagar. Resterande sjukdagar får företagen full ersättning för.

En ytterligare förbättring särskilt för de mindre företagen, är att vi nu ser till att företagen slipper krångel med att ansöka om ersättningen.

Med det nuvarande högkostnadsskyddet går många miste om ersättning eftersom ansökningsförfarandet anses krångligt. Vi ser nu till att utbetalningarna automatiseras så att alla som har rätt till ersättning också får det.”

Efter remissrunda så hoppas regeringen få med förslaget i budgeten i höst och att det nya högkostnadsskyddet kan införas vid årsskiftet 2014/2015.

Läs hela debattinlägget på DN.se >>

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr