Prisbasbeloppet höjs 2022 – påverkar pensioner och skatter

pengar sedlar

Prisbasbeloppet höjs årligen med mellan 300 och 1500, även om det något år även sänkts med några hundralappar. Prisbasbeloppet styr många ersättningar och skatter i landet såsom Garantipensionen, studiemedlen, sjukförsäkringen och skatter.

2021 är prisbasbeloppet 47.600, och nästa år höjs det till 48.300 kronor. Det innebär att både pensioner, studiemedel och högsta nivån i sjukförsäkringen hänger med. 

”En höjning av prisbasbeloppet innebär högre ersättning för till exempel garantipensionärer och studenter, som får 130 respektive 160 kronor mer varje månad. Det påverkar också sjukpenninggrundande inkomst som ligger till grund för olika bidrag, skriver Madelén Falkenhäll, privatekonomisk expert på Swedbank i ett pressmeddelande där man räknat på effekterna av det höjda prisbasbeloppet. 

Så påverkas även skatterna 
Brytpunkten för när statlig inkomstskatt skall betalas höjs i takt med prisbasbeloppet. Detta innebär att att de som tjänar över brytpunkten idag får undanta lite mer inkomst från statlig skatt och att några hamnar under gränsen och slipper betala statlig skatt.

Höginkomsttagarna med inkomster över 50.000 kr för störst effekt på höjningen, då de höjda grundavdragen och de höjda jobbskatteavdragen ger mindre effekt i plånboken enligt Madelén Falkenhäll till DI.

Läs mer här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr