Blomstrande tider för cykelhandlare och husbilsföretag

Family vacation travel RV, holiday trip in motorhome, Caravan car Vacation.

Restriktioner lättar och fler och fler svenskar lever ett mer och mer ”vanligt” liv. Men fortfarande väljer många att hemestra istället för att resa utomlands. Det märks speciellt för vissa branscher som har fått ökad omsättning till följd av pandemin.

Landets 370 cykelbutiker ökade sin försäljning med 26 procent till 3,4 miljarder kronor under 2020.

– Vanliga år sker en stor del av försäljningen i cykelbutikerna under sommarmånaderna. Men i år fortsatte uppgången även under våren. I mars ökade cykelbutikernas försäljning med 52 procent jämfört med samma månad i fjol

säger Daniel Lennartsson, statistiker på SCB.

Även husvagnar och husbilar säljer som smör i solen.

Försäljningen för husvagnar och husbilar har vuxitrejält. I januari-maj i år ökade antalet nyregistrerade husvagnar i Sverige med 30 procent jämfört med motsvarande tid förra året. Antalet nyregistrerade husbilar ökade under samma period med hela 80 procent.

Ökningen märks tydligt hos de företag som säljer husvagnar och husbilar. Branschen omsatte 9,8 miljarder i fjol, en ökning med 5 procent jämfört med 2019.

– Försäljningsuppgången för husbilar och husvagnar har stärkts rejält i år. I mars ökade branschens försäljning med 68 procent jämfört med samma månad i fjol,

säger Daniel Lennartsson.

Intresset för hemmafixande växer också, att döma av utvecklingen inom bygg-, järn- och färghandeln. Under 2020 steg omsättningen  i branschen till 60,5 miljarder kronor, en uppgång med 16 procent jämfört med året innan. Uppgången har stärkts i år. I mars 2021 ökade försäljningen inom branschen med 26 procent jämfört med samma månad i fjol.

När tiden som tillbringas hemma ökar passar också många på att fixa på balkonger och i trädgårdar. Blomsterhandeln och handelsträdgårdarna ökade sin omsättning med 38 procent i mars i år jämfört med samma månad 2020.

Läs mer på SCBs sajt här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr