Pensionstillägg eller inte? det är frågan

Smiling white female trainee in clothing design studio

Under tisdagens budgetdebatt i riksdagen lade finansminister Mikael Damberg fram Vänsterpartiets krav om ett garantitillägg till ca 1 miljon pensionärer. Det handlar inte om höjd pension utan om ett extra bostadstillägg till pensionärer med de lägsta pensionerna. Förslaget går förbi den pensionsgrupp som har funnits sedan mitten av 90-talet som haft till uppgift att ta fram breda förslag över partigränserna för pensionen. Kritiken mot att regeringen rundar gruppen och riskerar att splittra den är bred, men samtidigt vill inget parti få ansvaret för att de var dem som stoppade förslaget om höjd ”pension” och därmed få 1 miljon väljare bland pensionärerna emot sig.

– Vi får titta på de alternativ som finns på bordet. Att runda pensionsgruppen och hitta på ett nytt sådant här garantitillägg är inte bra långsiktigt, säger Martin Ådahl (C) till TT.

Övriga representanter från partierna väljer att kritisera regeringens bidrag och stöd politik.

– Vi måste underlätta för svenska hushåll. I den bemärkelsen ser jag att stöd är bra. Sen har man valt att dela ut bidrag. Man vill dela ut en tusenlapp till alla bilägare. Det är ett väldigt konstigt förslag. Det är väl bättre att göra det billigare vid pump? Så stötta hushållen ja, men att ha så höga skatter så att man måste betala ut bidrag till människor för att betala skatterna tycker jag känns som ett bakvänt resonemang, säger Elisabeth Svantesson (M).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr