Nyföretagandet minskade kraftigt i november

Registreringen av nya företag på Bolagsverket minskade med 17,5 procent under november, i jämförelse med förra året.

Under november månad i år registrerades 5 191 nya företag i de fyra vanligaste företagsformerna; aktiebolag, enskild näringsidkare, handelsbolag och kommanditbolag. Samma månad förra året nyregistrerades 6 294 företag. Det innebär en minskning med totalt 1 103 företag för perioden och en markant tillbakagång.

– Ökningen i oktober blev tillfällig och nu i november minskar nyföretagandet markant för samtliga företagsformer. Med undantag för juli och oktober så har siffrorna under 2012 konstant legat lägre än de gjorde 2011, säger Ulf Karnell, kommunikationschef på Bolagsverket.

En förklaring är att siffrorna under 2011 var väldigt höga men det är också en oroväckande signal om att det startas färre nya företag i Sverige just nu.

Bolagsverket har under det senaste året fått in fler ärenden än vanligt, som en effekt av regeländringarna med sänkt aktiekapital och slopad revisionsplikt för aktiebolag. Det har periodvis inneburit längre väntan än normalt för nyregistrering och ändringar i företag.
Just nu är dock handläggningstiderna nere på 7-8 arbetsdagar, både för att registrera ett nytt företag och för att göra de vanligaste ändringarna i ett företag, enligt Bolagsverket.

Läs hela pressmeddelandet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr