Negativa elpriser – fest eller kolera?

Industrial elektricity supply for the workshop

Den 16 juli var en historisk dag. Under en timme mellan klockan 14.00 och 15.00 ar elpriset minus 69 öre! Det skulle innebära att de som gjorde åt ström denna dag och denna timma faktiskt tjänade på det. Det blir dock sällan så i praktiken, de flesta har avtal som innebär ett genomsnittspris över tid, och för att ”tjäna” på minus priser måste konsumenten eller företaget ha ett avtal om timpris. Det är det få som har.

Volatiliteten straffar elproducenterna och i förlängningen också företag och privatpersoner, säger Christian Holtz, elmarknadsanalytiker till Tidningen Näringslivet.

Vid en första anblick kan detta uppfattas som positivt, men den visar på den kraftiga volatilitet som skapats i energisystemet och som skapar osäkerhet och oro på konsumentsidan både hos privatpersoner och företag, menar elmarknadsanalytikern Christian Holtz.

I praktiken drabbar negativa energipriser producenterna som kompenserar sina förluster med prisjusteringar, vilket i sin tur drabbar i stort sett alla konsumenter.

Läs mer här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr