Etableringsjobben dröjer – Regeringen får kritik.

Shoes of people doing a line in a casting for a catwalk - Barcelona

700 000 utrikes födda kan inte försörja sig själva. Det kostar Sverige 132 miljarder kronor årligen, skrev moderaterna på valaffischer före valet. Sänkt skatt, lägre bidrag och etableringsjobb var receptet som skulle lösa den höga arbetslösheten bland utrikes födda.

Men regeringen får nu hård kritik från Svenskt Näringsliv, (vilket är ovanligt). Den lösning som arbetsmarknadens parter förhandlat fram och som väntar på godkännande från regeringen dröjer.

Det är arbetsmarknadsminister Johan Persson som ansvarar för frågan och han skyller långsamheten på tekniska och juridiska frågor som skall redas ut innan etableringsjobben kan sjösättas. Men Oscar Sjöstedt på SD säger att det är Sverigedemokraterna som motsatt sig lösningen och det är det dröjsmålet beror på. Han säger att de är kritiska till misslyckade arbetsmarknadsåtgärder.

Men professor Lars Calmfors håller inte med om att det skulle vara en misslyckad åtgärd.

”Det är en typ av åtgärd som enligt existerande forskning och vad man kan bedöma i förväg borde vara effektiv”, sa han i DN i somras och menar att det är mycket olyckligt att de ännu inte blivit verklighet. 

Läs mer här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr