Modell för elprisstöd presenterad

modell elprisstöd

Energiminister Ebba Busch presenterade idag tillsammans med Generaldirektör Lotta Medelius-Bredhe på Svenska Kraftnät en modell för elprisstöd för svenska hushåll och företag. Modellen skall först godkännas av energimarknadsinspektionen och regeringen skall samtidigt utse en aktör som kan administrera utbetalningarna innan pengarna kan nå företagen och hushållen.

Modellen

Svenska kraftnät har räknat ut ett referenspris på 75 öre och föreslår att stöd ges för kostnader som överstiger referenspriset under de senaste 12 månaderna (okt 2021 – sept 2022). Det innebär att hushåll och företag i elprisområde 3 föreslås en ersättning med 50 öre per förbrukad kwh under periodem oktober 21 till september 22. I elprisområde 4 föreslås ersättning med 79 öre/kwh. Elprisområde 1 och 2 har haft genomsnittspris under 75 öre och ges därmed inget stöd.

Tidsplan

Regeringen säger inget om när detta föreslagna stöd kan komma att utbetalas, utan vill återkomma med ett datum under november månad. Dock skall stödet enligt energiministern komma under den period då hushåll och företag har det som svårast med sina elpriser, utan att specificera när detta är.

90 miljarder blev 55!

De vallöften om elprisstöd om 90 miljarder som partier från båda sidor talade om under valrörelsen har nu sänkts till ett löfte om 55 miljarder för perioden oktober 21 – september 22. Vilket stöd eller hur regeringen avser att kompensera för höga elräkningar från november och resten av vintern avslöjas inget om, inte heller om de resterande 35 miljarder som fattas från löftet om 90 miljarder.

Läs mer på regeringen här

eller på svt.se

Kommentar från Mathias Rebane, näringspolitisk talesperson för företagarförbundet kommenterar:

Äntligen kom ett besked och företagen omfattas vilket varit viktigt för Företagarförbundet i vår dialog med makthavarna, allt sedan dessa utelämnades i förra stödomgången, vintern 2021

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr