Företagare på Gotland skapar jobb och löser kompetensbrist tillsammans

Joyful bearded man in apron looking at camera and smiling while using professional espresso machine in coffee shop

Företagaren Magnus Larsson som äger två McDonalds restauranger på Gotland tröttnade på att det rådde kompetensbrist när företagen skulle rekrytera och att det samtidigt gick omkring en massa arbetslösa ungdomar. Han startade projektet ”Alla behövs på Gotland” som gett ett femtiotal ungdomar en tillsvidareanställning.

Med siktet på att en praktik skall leda till ett jobb som ledstjärna arbetar nu företagen, arbetsförmedlingen och de unga vuxna som är arbetslösa nu mot samma mål. Där skiljer sig projektets arbetsmetod mot arbetsförmedlingens egna som ofta stannar i att när praktiken är över står den arbetslöse utan sysselsättningen igen.

– Det är inget hokus pokus. Vi letar aktivt efter de bästa matchningarna och det unika är att näringslivet är med och driver på. Vi vet alla att vi inte har råd att unga människor står utanför arbetsmarknaden, säger Maria Eliadis som är projektledare för ”Alla behövs på Gotland”

Det raka arbetssättet och dialogen inleds redan i det första matchningssamtalet som följer på intresseanmälan. Där medverkar en person från Arbetsförmedlingen och företagaren på den aktuella arbetsplatsen. Det ger alla tre samma bild av vad som gäller, arbetsuppgifter, skyldigheter och rättigheter, allt med målsättningen att den inledande praktiken på 90 dagar ska resultera i en tillsvidareanställning.

Läs hela artikeln på Tidningens Näringslivet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr