Miljardärens viktigaste råd: ”Gör kunden glad”

Positiv webb

Kan en svensk småföretagare lära något av snart 93-årige Warren Buffett, en av världens rikaste personer? Med all säkerhet, speciellt som Buffett gjort sig känd för att ha en stor portion av det som brukar kallas ”sunt förnuft”.

I samband med en föreläsning för ekonomistuderande fick den amerikanske affärsmannen och investeraren Warren Buffett frågan: ”Vilket är det enskilt viktigaste råd du kan ge en småföretagare?”.

Buffett, som ofta har föreläst om framgångsrikt företagande, svarade: 

”Det bästa råd jag kan ge en liten företagare – eller en stor för den delen – är att aldrig sluta tänka på hur du kan göra kunden glad. Det handlar inte bara om att göra kunden nöjd, utan att verkligen glädja kunden. När du vaknar på morgonen ska du börja tänka på det. Fortsätt sedan tänka på det under dagen och på kvällen. Dröm om det på natten. Jag har aldrig hört talas om ett företag som gör sina kunder glada och inte är framgångsrikt.”

Buffett baserar sitt råd på det faktum att en företagare helt och hållet själv kan styra hur kunderna behandlas. Marknaden, konkurrenterna och många andra faktorer är däremot till största delen långt bortom den egna kontrollen. Att lägga mest tid på det man själv kan påverka är en bra prioritering.

En annan anledning är att vi som kunder efter en tid ofta glömmer många detaljer kring priset och produktens eller tjänstens egenskaper. Däremot kommer vi ihåg hur vi blev bemötta i samband med köpet, leveransen eller tjänstens utförande. Det beror på att känslor stannar kvar i oss under lång tid och att vi associerar de känslorna med den person eller det företag som gav oss upplevelsen.

Av samma skäl är det enligt Buffett också en god idé att behandla sina anställda på ett sätt så att de är glada. De har i många fall kontakt med kunderna och om företagets anställda är glada ökar förutsättningarna för att de ska överföra den känslan till kunderna.

Warren Buffett är största ägare i det amerikanska investmentbolaget Berkshire Hathaway, där han även är vd och ordförande. Några av bolagets största aktieinnehav är Apple, Coca-Cola, Bank of America och American Express.

Foto: Jacqueline Munguia, Unsplash

 

Många böcker har skrivits om Warren Buffett, även på svenska. Bland annat ”Investera som mästarna” av Jonas Bernhardsson, utgiven av förlaget Lind & Co.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr