Miljardaffärer på offentlig marknad för bilhandlare

Bilar på rad

Offentliga beställare köpte personbilar och lätta lastbilar för drygt en miljard under 2020. Kommuner och statliga myndigheter köper mest, för närmare halv miljard var. Det totala affärsvärdet på den offentliga marknaden i Sverige är omkring 950 miljarder.

PublicInsight presenterar en kartläggning av 2020 års inköp av varor och tjänster på offentlig marknad, som visar att inköp av personbilar och lätta lastbilar uppgår till strax över en miljard kronor. Totalt har 743 företag levererat fordon till myndigheter, kommuner och regioner. Fördelningen är jämn mellan kommunala och statliga beställare, cirka en halv miljard vardera. Regionernas inköp av fordon är betydligt lägre, totalt 138,9 miljoner kronor.  

Statliga myndigheter är den största beställaren av fordon, totalt handlade de för 570 miljoner från 363 leverantörer. Regionerna köper minst andel fordon av de offentliga beställarna. Deras totala inköp uppgick till 138,9 miljoner för 2020. 254 företag levererade tjänster till landets regioner. 

Av landets 290 kommuner var det hela 289 som köpt personbilar under 2020, till ett totalt värde på drygt 523 miljoner kronor. 637 företag levererade fordon till kommunala beställare 2020.  

Den största leverantören till offentlig sektor är Aktiebolaget Varberg Bil-Depot, som sålde för drygt 95 miljoner på offentlig marknad under 2020. 

– Den totala affären med offentliga kunder är en viktig del för våra medlemsföretag. Ofta kräver affärer av den typen både uthållighet och god vana att hantera en mängd material i upphandlingsunderlag. Vi på MRF finns tillgängliga för att bolla olika frågor som kan finnas i de olika underlagen. Löpande frågeställningar som kommer till oss blir ibland också del i vårt breda informationsflöde eller som ämnen på event för att därigenom hjälpa medlemmarna, säger Klaus Silfvenius Bilhandelsansvarig på MRF, Motorbranschens Riksförbund. 

De tio största företagen inom handel med personbilar på den offentliga marknaden 2020 är:  

1. Aktiebolaget Varberg Bil-Depot95,1 miljoner
2. Bilia Personbilar AB52,6 miljoner
3. Din Bil Sverige AB41,3 miljoner
4. Möller Bil Sverige AB41,1 miljoner
5. Atteviks Personvagnar Aktiebolag38,8 miljoner
6. Bil Aktiebolaget Sandström & Ljungqvist35,2 miljoner
7. Upplands Motor AB31,9 miljoner 
8. Bra Bil i Enköping Aktiebolag27,9 miljoner
9. Bilbolaget Nord AB26,7 miljoner
10. Hedin Helsingborg Bil Aktiebolag23,5 miljoner

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr