LAS kan förändras genom lagstiftning

Ylva_Johansson_(21661170984)

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson sätter press på arbetsmarknadens parter, Reformera LAS annars lagstiftar regeringen.

”Vi kommer att genomföra utredningen om parterna inte når fram till en lösning”, säger Ylva Johansson.

I 73 punktsprogrammet från januariavtalet stor det att LAS skall reformeras med bland annat tydligt utökade undantag från turordningsreglerna. Det är en efterlängtad nyhet för små företag och ett steg i rätt reformriktning som Företagarförbundet Fria Företagare drivit under flera år. Arbetsmarknadens parter har förhandlat om ett förändrat LAS i många år, men man har varit långt ifrån varandra och ställningarna har varit låsta. Därför är det bra att parterna pressas från regeringshåll.

Båda parter vill undvika lagstiftning, och själva ”äga” frågan och avtalsbildningen och att Ylva Johansson flåsar dem i nacken kanske äntligen kan få fart på förhandlingen. säger Mathias Rebane, näringspolitisk talesperson för Fria Företagare

Under ett seminarium i Almedalen på Gotland i förra veckan var Ylva Johansson tydlig med sin syn på förhandlingarna. Hon vill helst undvika lagstiftning, men om inte parterna kommer framåt och når en överenskommelse så tar en utredning över.

– Det som står i Januariavtalet gäller. Vi kommer att genomföra utredningen om parterna inte når fram till en lösning, sa hon under seminariet.

Men Ylva har samtidigt stor tilltro till att parterna kommer nå en lösning och verkar se stora möjligheter till förändringar.

– Personligen tror jag att det kan göras stora förändringar i LAS, men man måste samtidigt behålla maktbalansen mellan parterna. Och det genom förhandlingar. Inga är bättre lämpade än parterna att hitta lösningar, sa hon under seminariet.

Med på seminariet var även Anders Weihe från Teknikföretagen som anser att det måste skapas ett ramverk som gör att arbetsgivarnas vilja att anställa ökar.

Anställningar måste återigen bli attraktiva för att lösa ett personalbehov, menade Anders Wiehe och syftade på att LAS gör att arbetsgivare ofta tvekar att tillsvidareanställa.

Mats Glavå som är forskare och docent på Göteborgs universitet sa att LAS frågan är känslig eftersom den kommer att påverka maktbalansen på mellan parterna på arbetsmarknaden. Han menar också att den förändring med undantag av två personer på turordningslistan för mindre företag har gynnat arbetsgivarna.

Anders Wiehe uttryckte sitt missnöje över fackens behov av egen makt och sa:

– Fackets egna intressen kommer alltid på första plats, på andra plats och på tredje plats. Först kanske på fjärde plats kommer medlemmarna.

Niklas Hjert som är förhandlingschef på unionen, bekräftar delvis detta och säger att han oroas över att det lokala fackets inflytande kommer att minska. Han menar också att frågan är komplicerad eftersom det är så många olika organisationer inblandade och allas behov skall tillvaratas.

Det finns inga klara besked i forskningen om ett förändrat LAS kommer att leda till fler jobb, Men det blir utan tvivel mer attraktivt att tillsvidareanställa, det verkar både forskare och arbetsmarknadens parter vara överens om. Anders Wiehe avslutar med:

 Det blir fler tillsvidareanställningar, det är uppenbart. Det blir lättare att behålla nyckelpersoner. Nationalekonomer brukar peka på att det blir en bättre allokering av arbetskraft. Det ger en positiv effekt på tillväxten, vilket kan leda till fler jobb.

Se alla punkter som påverkar företagen i 73 punktsvatalet här

Läs mer om seminariet här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr