Läget är akut!

Smiling white female trainee in clothing design studio

Nu kämpar många utsatta företag och deras anställda för överlevnad efter regeringens senaste rekommendationer och restriktioner som kraftigt begränsar deras möjligheter att bedriva sin verksamhet. Ministrar lovar stöd, men en överbelastad myndighet – Tillväxtverket gör att  pengarna och beskeden dröjer och samtidigt går företagen omkull och människor förlorar sina jobb. Nu är det hög tid att hjälpa företagen på riktigt och se till att det kommer likviditet till att betala löner. 

Företagen behöver de ekonomiska stöd som utlovats  –  inte konsulter för omställning

Onsdagen den 17 februari gick regeringen ut och lovade 500 miljoner till Tillväxtverket som skall användas till ”konsulthjälp” för företagen att ställa om. Om inte de ekonomiska stöd som utlovats i snart 8 månaders tid kommer ut NU, kommer konsulterna att få sitt och rulla tummarna. Säger Mathias Rebane, Näringspolitisk talesperson, Företagarförbundet. De företag som behöver deras hjälp kommer nämligen att ha gått i konkurs.

Om inte de ekonomiska stöd som utlovats i snart 8 månaders tid kommer ut NU, kommer regeringens omställnigskonsulter att få sitta och rulla tummarna. Säger Mathias Rebane, Näringspolitisk talesperson, Företagarförbundet.

Tillväxtverket lovade att vara generösa

Den 17 mars 2020, två dagar efter att regeringen beslutade om korttidspermittering sa Tim Brooks på Tillväxtverket att de skulle vara generösa i sina bedömningar. 

”Grunden är att Tillväxtverket kommer att göra en bedömning som kommer att vara generös, men i det här läget ha en koppling till coronavirusets härjningar” sa Tim Brooks, chef för Tillväxtverkets avdelning för företag, till TT. 

Det började bra 

Till en början rosade företagen och deras anställda hjälpen med korttidspermitteringsstöd från regeringen som hanteras av Tillväxtverket. Många anställda slapp uppsägning och ett liv i arbetslöshet och ovisshet i krisen. Företagen slapp på samma sätt säga upp personal och kunde därmed vara redo att växla upp verksamheten snabbt igen efter krisen. Växla upp med kompetens på plats istället för en massa långsamma rekryteringsprocesser. Stödet med korttidspermittering var en verkligt bra lösning för hela samhället.

I början administrerade dessutom Tillväxtverket ansökningar snabbt och hjälpen nådde företagen lika snabbt. Den 29 april, redan en dryg månad efter regeringens beslut, den 17 mars hade 50.000 företag ansökt om korttidspermittering och hela 30.000 hade fått sin ansökan beviljad. 800 företag hade fått nej. Stödet fungerade, hjälpen kom fram.

Men sen hände något, och det har sedan gått trögt, riktigt trögt …

Därefter började problemen för Tillväxtverket och företagen. Under sommaren fungerade allt sämre och företagen satt och väntade på besked och pengar. Men en viss fördragsamhet fanns med tanke på semesterperioder. Efter sommaren skulle det säkert bli bättre. Det blev det inte. Företag efter företag vittnar om att de inte får besked och heller inga pengar. Samtidigt som de ligger ute med löner till sina anställda. I praktiken lånar företagen ut lönepengarna till staten räntefritt i väntan på korttidsstödet från Tillväxtverket. Om företaget i sin tur behöver låna till dessa utbetalningar så kan de låna från skattekontot till 3,5 procents ränta.  

Håll i och håll ut

En av regeringens främsta företrädare, Per Bolund (MP), säger att företagen kan ta regeringens löften om stöd med sig till banken för att låna under tiden man väntar på att hjälpen skall nå fram. Ingenting kunde vara mer fel. För samtidigt har endast en dryg tiondel, 35 miljarder, av regeringens utlovade hjälp på ca 300 miljarder nått fram till företagen och deras anställda. Med det facit blir inte många banker övertygade och villiga att låna ut. 

28 procent av småföretagen har tappat mer än halva omsättningen

I en färsk medlemsundersökning gjord bland Företagarförbundets medlemmar säger hela 28 procent att de tappat mer än halva omsättningen under januari månad. Föregående månader i krisen är snittet 17 procent.

Handeln och restaurangnäringen är några av de värst drabbade. Väldigt många företag upplever att konkursen kryper närmare. Skall då dessa företag behöva snubbla på mållinjen efter att ha kämpat i snart ett år, bara för att Tillväxtverket inte kan få fart på ärendehanteringen?  Det skulle innebära att en massa jobb går förlorade och liv slås i spillror. 

Återinför generös bedömning

Tom Brooks, chef för Tillväxtverkets avdelning för företag, lovade för ett år sedan ”en generös bedömning” av ansökningarna för att pengarna skulle komma ut snabbt och minska den panik som företagen och de anställda kände i början av krisen. Den paniken är på väg tillbaks och därför måste även Tim Brooks generösa bedömning aktiveras igen så att hjälpen kommer fram innan det är försent.

300 miljarder har avsatts och utlovats av regeringen

Endast en liten del av dessa pengar och denna hjälp har hittills nått fram. I slutet av januari hade 35 miljarder utbetalts. Och med den takten så räcker dessa pengar i 8 år. Förhoppningsvis skall inte krisen pågå för företagen så länge. Regeringen behöver visa på handlingskraft och en hjälp som verkligen kommer fram. Snabbt. Företagen behöver hjälpen. De anställda behöver hjälpen för att få behålla sina jobb. Sverige behöver hjälpa sig själv nu. Slopa arbetsgivaravgiften fram till sommaren

Med bästa småföretagarhälsningar

Mathias Rebane, Näringspolitisk talesperson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr