Kulturbranschen tappade 13 miljarder i omsättning och mottog 4,5 miljarder i stöd

Guitarist on stage and sings at a concert for background, soft and blur concept

Totalt har staten betlat ut 400 miljarder i olika stöd under pandemin. Av dessa gick drygt 1 procent, 4, 5 miljarder till företag inom kultur, nöje och fritid. Branschen drabbades kanske hårdast av alla då evenemang i stort sett förbjöds under mer elle mindre 2 års tid och sammanlagt tappade branschen ca 13 miljarder i omsättning.

I och med att vaccinering kom igång under andra halvåret 2021 så ökade också möjligheten att arrangera konserter under speciella ordnade former. det ledde till att omsättningen ökade 21 procent jämfört med katastrofåret 2020.

– Även om en uppgång märks är nivån tillbaka till den som var 2019, före pandemins utbrott. Nya restriktioner till följd av den nya virusvarianten omikron i slutet av 2021 satte käppar i hjulet för återhämtningen, säger Daniel Lennartsson, statistiker på SCB.

Totalt fick näringarna inom kultur, nöje och fritid 4,5 miljarder kronor i coronastöd under 2020 och 2021. Det visar uppgifter från Kulturrådet, Riksidrottsförbundet, Boverket och Försäkringskassan som SCB har sammanställt. Samtidigt minskade omsättningen i branschen med 13 miljarder kronor mellan 2019 och 2020.

Trots det stora omsättningstappet så har branschen klarat att överleva och endast 133 konkurser under 2020 och 136 under 2021.

Läs mer här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr