Januaris konkurser – dyster månad

konkursnotis

Januari har satt ännu ett dystert rekord när det gäller antalet konkurser. Hela 1 047 aktiebolag gick i konkurs – en ökning med 61 procent och den högsta månadssiffran sedan 90-talet. Värst drabbad är restaurangbranschen där antalet konkurser fördubblades under januari: Värst i landet är det i Stockholm där antalet konkurser ökade 121 procent.

Under januari gick 1 047 aktiebolag i konkurs, jämfört med 651 under samma period föregående år och 402 året innan. Detta markerar ännu en månad med det högsta antalet konkurser sedan Creditsafes mätningar startade 1999.

”Utvecklingen är tyvärr i linje med vår prognos, och siffrorna är otroligt nedslående. Året börjar med ett nytt konkursrekord och den högsta siffran någonsin i våra mätningar. Dessutom får vi dagliga rapporter om företag som kämpar och varsel där personal tvingas sägas upp, så det är verkligen en mycket tuff situation för många,”

Säger Henrik Jacobsson, VD på Creditsafe i ett pressmeddelande.

Antalet personer som påverkas av konkurser ökade kraftigt under januari. Totalt hade 3 249 personer en arbetsgivare som gick i konkurs denna månad, en ökning med 56 procent och långt över genomsnittet de senaste åren, som har legat runt 1 400 anställda per månad.

Hotell- och restaurangbranschen hade en speciellt utmanande januari med en fördubbling av antalet konkurser – från 45 till 97, och en ökning med 116 procent. Andra sektorer som e-handel (93%), partihandel (77%), konsultbyråer (75%), livsmedelsbutiker (73%) och byggindustrin (65%) hade alla betydande ökningar under månaden.

”Januari blev en mörk månad för restaurangbranschen. Det är en tuff bransch med mycket små marginaler. Stigande priser på råvaror, tillsammans med inflation och räntor som gör att kunderna sparar sina pengar, innebär enorma påfrestningar. Det är särskilt utmanande för en bransch som redan har kämpat ekonomiskt under en längre tid,”

…fortsätter Henrik Jacobsson.

Den största konkursen i januari var det relativt unga byggföretaget TG11 Entreprenad AB i Stockholm, med en omsättning på 202 miljoner. Efter det följde detaljhandelskedjan Teknikmagasinet, som länge haft ekonomiska svårigheter. De hade totalt 35 butiker, en omsättning på 191 miljoner och 147 anställda. Det norska moderbolaget såg dock ingen möjlighet att driva kedjan vidare.

Av alla konkurser den här månaden hade 14 procent av företagen fortfarande skulder från skatteanstånd, det vill säga de hade fått stöd och skjutit upp skatteinbetalningar under pandemin och framåt. Den samlade skatteskulden för dessa företag uppgick till 272 miljoner. De två största konkurserna hade båda betydande skulder från skatteanstånd – 13 miljoner för TG11 Entreprenad AB och 51 miljoner för Teknikmagasinet.

Antalet konkurser fördubblades i Stockholm under januari – från 208 till 459, vilket innebar en ökning på hela 121 procent. Dessutom uppvisade andra regioner som Västmanland, Gävleborg och Uppsala betydande ökningar, upp till 144 procent.

Men även i mörkret finns det ljuspunkter! Antalet nystartade aktiebolag landade på 4 294 under januari. Det är 10 procent fler än samma period förra året och i linje med innan pandemin.

https://www.creditsafe.com/se/sv/blog/konkurser/konkursstatistik.html

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr