Högtryck väntas för turistföretagen – men återhämtningen kommer att ta tid.

Young woman hiking and going camping in nature. Person with backpack walking in the forest

Få branscher var så utmanade som besöksnäringen under pandemin. Även om turismen nu väntas gå på högtryck så fortsätter utmaningarna med kompetensbrist inom branschen.

”För många kommer det att ta flera år att återkomma till statusen innan pandemins start”, säger Camilla Jönsson, ordförande Naturturismföretagen, till Besöksliv.

Många mindre företag tvingades att säga upp erfaren personal under pandemin och dessa har hittat andra jobb och därför saknas det många med kunskap och erfarenhet..

– Att arbeta med grupper i naturen ställer höga krav på förvärvad kunskap och erfarenhet – som tillsammans med ett gediget värdskap lägger själva grunden för gästens upplevelse, säger Camilla Jönsson till tidningen.

De små turismföretagen blev utan stöd under pandemin men skulle vara hjälpta av ett schablonstöd som kunde täcka arbetstid och kostnader kring kompetensutveckling nu under återuppbyggnaden av branschen och de medarbetare som behöver återföras och rekryteras.

Företagarförbundets modell med Tillväxtjobb hade passat branschen som hand i handske säger Mathias Rebane, Näringspolitisk talesperson på Företagarförbundet.

Läs mer på besöksliv.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr