Hälsogurun Fredrik Paulúns bästa tips

Vill du hålla dig frisk? Då ska du äta bra mat, motionera regelbundet och hitta en vettig balans mellan arbete och fritid.
Men överdriv inte.
– Lagom är bäst, säger hälsogurun och småföretagaren Fredrik Paulún.

Själv försöker han leva som han lär, och det innebär att han gärna äter grillkorv och dricker starköl när tillfälle bjuds.

– Det viktigaste är att ha en bra grund att stå på. Då spelar det ingen större roll för hälsan om man gör några undantag, säger han och tillägger att man bör ha tolerant syn på det här med kost och motion.

Visst ska man äta en hälsosam kost som ger kroppen de näringsämnen som behövs, men samtidigt kan en alltför strikt diet göra att man tröttnar och går tillbaka till gamla och dåliga vanor.

– Se till att äta en rejäl frukost, en bra lunch och en härlig middag och komplettera sen med ett till två mellanmål. Då stärker du immunförsvaret och står bättre emot sjukdomar, vilket är extra viktigt för oss småföretagare som inte har råd att vara sjuka.

Paulún menar att den bästa formen av motion är den som verkligen blir av, och därför bör man inte ha för höga ambitionsnivåer utan snarare se till att man kommer till skott.

Även här menar han att man inte ska ta i för mycket, det finns till och med studier som visar att den som springer mer än tre mil i veckan löper lika stor risk för dödlighet som den som är stillasittande.

– Men det kanske allra viktigaste är att trivas med livet och att inte bara ägna livet åt jobb, det är på fritiden man hämtar kraft och inspiration.

Text: Peter Fredriksson

Fem steg till en bättre hälsa:

1. Välj livsmedel som är så oraffinerade som möjligt, hellre smör än margarin.

2. Undvik socker.

3. Ät tre portioner fet fisk i veckan.

4. Ät frukt, bär, grönsaker och rotfrukter.

5. Hetta inte upp maten för mycket.

 

Denna artikel är hämtad ur medlemstidningen Fria Företagare 2/15. Som medlem får du tidningen direkt hem i brevlådan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr