Börje Salming – hockeylegend och entreprenör

Hockeylegenden och framgångsrike entreprenören Börje Salming jobbar oförtrutet med att bygga sitt varumärke och utveckla sina företag.
Ambitionen är att hålla på tills han fyller 70 år.
– Men då lär jag väl gå med käpp, säger han med ett stort skratt.

Under den senaste tiden har han varit mycket på resande fot för olika reklamkampanjer men även för ett välgörenhetsprojekt som ligger honom väldigt varmt om hjärtat.

– När Unicef frågade om jag ville åka till Chimoio i Moçambique för göra ett teveinslag om de föräldralösa barnen i landet ställde jag så klart upp. Det var en dramatisk, rolig och väldigt jobbig upplevelse. Jag var inte förberedd på den nöd som finns där, det berörde mig väldigt djupt. Men samtidigt kändes det bra att kunna bidra till att minska den fruktansvärda misär som är vardagen för en miljon barn i Moçambique, säger han och tillägger att han mycket väl kan tänka sig att ställa upp på fler ideella uppdrag framöver.

Ska trappa ned

Allt sedan 1991 har han varit egenföretagare och ägnat mycket tid åt att bygga upp olika verksamheter, nu är han 63 år och har börjat att planera för att sakta men säkert dra sig tillbaka.

Redan har några grenar av verksamheten avyttrats till andra medarbetare i koncernen, och mer lär det blir framöver.

– Jag har varit egenföretagare i 26 år och det har rullat på riktigt bra. Men jag blir knappast yngre så därför är det dags att börja tänka mig en framtid som glad pensionär, säger han.

Den egna företagarbanan började 1991 med en affärsidé som gick ut på att erbjuda äventyrsresor till bland annat Norrland och sedan rullade det på med satsningar på import av öl.

När ett reklamföretag hörde av sig med en idé om att han skulle börja sälja kalsonger var han till en början riktigt tveksam.

– Men vi bokade i alla fall in ett möte och resten är historia. Herrkalsongerna följdes av underkläder för kvinnor och barn och sen blev det glasögon, parfymer samt satsningar på bland annat hockey, running, handboll, innebandy och squash. Det har varit en spännande och fantastisk resa som jag är väldigt nöjd och stolt över.

Text: Peter Fredriksson

Läs hela intervjun med Börje Salming i senaste numret av medlemstidningen Fria Företagare nr 2/15. Som medlem får du tidningen direkt hem i brevlådan, fylld med inspirerande läsning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr