Lika många arbetstimmar – men fyra dagar i stället för fem. Köpenhamns kommun inför nu kortare arbetsvecka för sina anställda skriver Dagens Nyheter i en artikel.
Vi läser och hör om experiment efter experiment där mindre tid läggs på arbete och mer på hem, familj och fritid. Hos grannarna i Danmark sker det olika tester på upp emot 20 kommuner. I Köpenhamn växlar man så att varje dag blir lite längre men man jobbar enbart fyra dagar istället för fem.
Mycket startade på allvar i och med Coronapandemin, då hela världen tvingades ompröva hur man skulle jobba. Traditionen med 5 dagar och 8 timmars arbetsdagar ersattes med alla möjliga hybridvarianter. Det gigantiska ”live experimentet” öppnade upp för fortsatta alternativa modeller på hur en arbetsvecka kan se ut.
På en av de arbetsplatser i Köpenhamn är arbetet psykiskt tungt och de hoppas på att tre dagars återhämtning skall ge de anställda bättre arbetslust när de kommer tillbaka efter ”långhelgen”. Arbetsdagarna blir lite längre, och de tyngsta uppgifterna läggs på morgonen då personalen har mest kraft.
Förutom piggare medarbetare hoppas arbetsgivaren på att det skall bli lättare att rekrytera medarbetare till arbetsplatserna.
– Nyligen skrev jag i en jobbannons att vi erbjuder fyra dagars arbetsvecka. Vi fick in dubbelt så många ansökningar som i vanliga fall, säger Jonas Ammitzbøll enhetschef på ett boende för psykiskt utsatta unga i centrala Köpenhamn till DN.
Undersökningar från Storbritannien visar att anställda upplevde positiva effekter som minskad ångest och trötthet när de arbetade kortare veckor. Uppsägningar minskade med hela 57 procent.