”Fortsätter det så här finns ingen marginal kvar”

Pär och Marie

Pär och Marie Renevall driver Tolgs Lanthandel några mil norr om Växjö. Det har de gjort i 13 år, men lanthandeln har en betydligt äldre historia än så och startade redan 1947.

– De flesta lite större samhällen ligger någon eller några mil ifrån Tolg, säger Pär Renevall. Samtidigt bor det så många här i bygden att behovet av en lanthandel är stort. Vår verksamhet har snurrat på bra i alla år och vi har aldrig funderat på om den ska bära sig eller inte. Vi har tagit ut lön och kunnat leva som vilka andra som helst.

I takt med att elpriserna skjutit i höjden har dock oron smugit sig på. Speciellt som företaget även drabbats av högre inköpspriser på olika varor samt högre drivmedelspriser.

– Vi kan inte föra över alla kostnader på kunderna, säger Pär. Med en elräkning som är 4–5 gånger högre än normalt så sjunker därför marginalen rejält. Fortsätter det så här finns det ingen marginal kvar alls.

Pär efterlyser någon form av företagsstöd från politiskt håll. Och det snart.

– Kostnaden för el är en stor del av våra totala kostnader, säger han. I butiken kan vi inte göra så mycket anpassningar, utan kylar och frysar behöver vara igång för att matvarorna inte ska bli förstörda. På lagret har vi gjort vad vi kan för att minska förbrukningen, genom att ta bort eller stänga av det som inte är helt nödvändigt.

Utan lägre elpriser eller ett statligt företagsstöd befarar Pär att verksamheten bara klarar sig några månader till.

– Ett företagsstöd behöver komma under hösten, senast i november, säger han. Vi är inte heller ensamma om den här situationen. Många företagare i olika branscher har det tufft.

Som på många andra platser på den svenska landsbygden är även lanthandeln i Tolg en viktig knutpunkt för många människor. Butiken har bland annat paketutlämning och är också ombud för Systembolaget.

– Många som bor på bygden handlar det mesta av det de behöver hos oss, säger Pär. Äldre beställer apoteksvaror från Apotea och hämtar ut paketen här, så utan lanthandeln blir det betydligt bökigare och besvärligare för många människor. 

Pär Renevall är även musiker och känd som ”Den sjungande lanthandlaren”. På företagets Facebooksida har han nyligen lagt ut en egenkomponerad blueslåt där han frågar sig om det möjligen är musikerna som står på tur att drabbas av de tuffa tiderna: 

https://fb.watch/fRlXuW9Liq/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr